Zoals het klokje bij SyntraPXL tikt …

6 months 1 week geleden

De opleiding horlogemaker – hersteller gooit hoge ogen. Al vier cursisten slaagden na het behalen van hun diploma voor het examen van tophorlogemerk Omega. Een van hen is Koen Vanwyngaerden, die zichzelf met een score van meer dan 80% nu tot de beste horlogemakers van de Benelux mag rekenen.

horlogemaker Koen Vanwyngaerden

“Ik verzamel al zo lang als ik me kan herinneren horloges. Vooral de techniek vind ik enorm fascinerend. Het is vanuit die passie dat ik de opleiding horlogemaker – hersteller bij SyntraPXL ben gaan volgen. Hoewel ik na drie jaar eigenlijk mijn diploma al op zak had, ben ik toch nog een vierde jaar gaan volgen. Ik heb me toen gewoon opnieuw bij de cursisten van het derde jaar gevoegd. De docent gaf me aparte opdrachten, en ik merkte dat ik bleef bijleren. Ervaring is in deze sector een grote meerwaarde.”

Van klein naar piepklein

Koen raakte tijdens de opleiding steeds meer geboeid door het vak en zag zijn kennis jaar na jaar groeien.

“In het eerste jaar begin je met een binnenwerk ter grootte van een zakhorloge. Ideaal om te starten, want die onderdelen zijn nog niet zó klein. In het tweede jaar ga je met het binnenwerk van een kleiner polshorloge aan de slag, het zogenaamde model ETA2824-2, dat heel vaak voorkomt.

Als je het tweede jaar tot een goed einde brengt, is het in het derde jaar tijd voor de grote uitdaging: het binnenwerk van een chronograafuurwerk (een specifiek type horloge dat wordt gebruikt als stopwatch, red.). Dat is in het begin heel complex, maar tegen het einde van het derde jaar heeft ook dit binnenwerk geen geheimen meer.”

“De docenten hebben ervaring bij de Swatch Group en weten hun deskundigheid met passie over te brengen”

Waar het in de eerste jaren nog gaat om het leren demonteren, monteren en smeren van binnenwerken, gaan cursisten in het laatste jaar ook echte herstellingen doen en fouten opsporen. Er is ook steeds tijd om horloges van thuis mee te nemen en samen met de docent problemen op te lossen. Die docenten zijn overigens ervaren experts, bevestigt Koen.

“De docenten hebben ervaring bij de Swatch Group, en dat brengt ongelooflijk veel deskundigheid met zich mee. Die weten ze perfect over te brengen op hun cursisten.”

Een eigen atelier

Na de opleiding horlogemaker – hersteller besloot Koen om een atelier te starten en als zelfstandig hersteller aan de slag te gaan. Geen evidente keuze, want niet alleen financieel is dat een uitdaging – de benodigde materialen en poetsstations zijn behoorlijk prijzig – maar ook kwalitatief worden er enorm hoge eisen gesteld aan wie onderdelen wil verkrijgen, vertelt Koen.

“Fabrikanten van luxehorloges verkopen niet zomaar aan iedereen onderdelen. Ze willen eerst testen of jij als hersteller wel volgens hun normen werkt, zodat klanten de service krijgen die ze verdienen. Hiervoor organiseren ze zogenaamde bench tests. Je ontvangt dan bijvoorbeeld voor Cartier drie Cartier-horloges bij je thuis en moet die onder videotoezicht herstellen. Daarna stuur je de horloges terug naar Zwitserland. Is de herstelling goed gebeurd? Dan mag je naar Zwitserland voor een opleiding bij het merk zelf. Ook moet je per merk nog eens verplichte model-specifieke gereedschappen aankopen.

“Niet iedereen mag zomaar horloges van een luxemerk als Cartier of Omega herstellen. Je moet je bij de fabrikant in Zwitserland gaan bewijzen via een aartsmoeilijk examen”

Een stressvol examen

Bij Omega bestaat die opleiding uit vijf dagen en een examen. Dat is volgens Koen intens en vermoeiend, maar bovenal uitdagend.

“De opdracht lijkt simpel: je krijgt een binnenwerk met fouten in dat je weer perfect moet laten lopen. Na de eigenlijke herstelling dien je het binnenwerk ook terug in de horlogekast te steken. Wijzerplaat en wijzers moeten precies op hun plek staan. Het is dus niet voldoende dat het horloge weer werkt. Nee, élk detail telt. Bovendien krijg je maar vier uur de tijd. Er is dus behoorlijk wat tijdsdruk!”

Maar Koen was dankzij zijn opleiding bij SyntraPXL goed voorbereid. Hij slaagde met glans voor het examen en is nu een gecertificeerde Omega-horlogemaker. Hij behaalde het hoogste ‘level’ en kan zo aan alle onderdelen voor deze horloges geraken. De start van horlogehersteller.be!

Ben jij ook een pietje precies met een passie voor horloges?

Volg dan de opleiding horlogemaker – hersteller! Je komt terecht in een groep cursisten die net zo gepassioneerd zijn als jij.

Tijdens deze 3-jarige opleiding beperk je je tot klein horlogerie. Je leert verschillende uurwerken herstellen en onderhouden, zowel mechanische als elektronische en elektrische uurwerken. Je haalt de uurwerken uit elkaar, maakt ze schoon, herstelt of vervangt versleten onderdelen en zet alles weer in elkaar. Tijdens het monteren leer je het uurwerk ook smeren en afstellen.

Bij klein werk gaat het echt om precisiewerk. Vandaar dat de opleiding modulair is opgebouwd. Je begint met een groter, minder complex zakuurwerk en evolueert zo naar een kleiner, gecompliceerder binnenwerk. Daarbij word je begeleid door docenten met ervaring bij de Swatch Group!

Zorg dat je er "op tijd" bij bent ;-)

Naar de opleiding horlogemaker – hersteller

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
fotografie
Artikel

“Het is een grote troef om als journalist ook goede foto’s te kunnen maken”

Artikel

De 5 voordelen van een zomerse bijscholing

Zien juli en augustus er in jouw agenda nog relatief rustig uit? Dan is het hoog tijd om je in te schrijven voor een opleiding van onze summerschool. Je verbetert er niet alleen je expertise mee, het biedt ook nog vier andere voordelen.

Artikel

Van steunzolen maken tot HTML schrijven

Jill Wets werkte jarenlang in de orthopedie. Met plezier en toewijding maakte ze steunzolen en specialiseerde ze zich in rolstoelen, maar intussen bleef ook haar andere passie groeien: die voor de IT. Toen haar contract in de orthopedische sector afliep, besloot ze de sprong naar full stack developer te wagen, en dat bleek een goede keuze.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

hoeveel ga ik verdienen
Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?