Zoals het klokje bij SyntraPXL tikt …

3 weken 1 dag geleden

De opleiding horlogemaker – hersteller gooit hoge ogen. Al vier cursisten slaagden na het behalen van hun diploma voor het examen van tophorlogemerk Omega. Een van hen is Koen Vanwyngaerden, die zichzelf met een score van meer dan 80% nu tot de beste horlogemakers van de Benelux mag rekenen.

horlogemaker Koen Vanwyngaerden

“Ik verzamel al zo lang als ik me kan herinneren horloges. Vooral de techniek vind ik enorm fascinerend. Het is vanuit die passie dat ik de opleiding horlogemaker – hersteller bij SyntraPXL ben gaan volgen. Hoewel ik na drie jaar eigenlijk mijn diploma al op zak had, ben ik toch nog een vierde jaar gaan volgen. Ik heb me toen gewoon opnieuw bij de cursisten van het derde jaar gevoegd. De docent gaf me aparte opdrachten, en ik merkte dat ik bleef bijleren. Ervaring is in deze sector een grote meerwaarde.”

Van klein naar piepklein

Koen raakte tijdens de opleiding steeds meer geboeid door het vak en zag zijn kennis jaar na jaar groeien.

“In het eerste jaar begin je met een binnenwerk ter grootte van een zakhorloge. Ideaal om te starten, want die onderdelen zijn nog niet zó klein. In het tweede jaar ga je met het binnenwerk van een kleiner polshorloge aan de slag, het zogenaamde model ETA2824-2, dat heel vaak voorkomt.

Als je het tweede jaar tot een goed einde brengt, is het in het derde jaar tijd voor de grote uitdaging: het binnenwerk van een chronograafuurwerk (een specifiek type horloge dat wordt gebruikt als stopwatch, red.). Dat is in het begin heel complex, maar tegen het einde van het derde jaar heeft ook dit binnenwerk geen geheimen meer.”

“De docenten hebben ervaring bij de Swatch Group en weten hun deskundigheid met passie over te brengen”

Waar het in de eerste jaren nog gaat om het leren demonteren, monteren en smeren van binnenwerken, gaan cursisten in het laatste jaar ook echte herstellingen doen en fouten opsporen. Er is ook steeds tijd om horloges van thuis mee te nemen en samen met de docent problemen op te lossen. Die docenten zijn overigens ervaren experts, bevestigt Koen.

“De docenten hebben ervaring bij de Swatch Group, en dat brengt ongelooflijk veel deskundigheid met zich mee. Die weten ze perfect over te brengen op hun cursisten.”

Een eigen atelier

Na de opleiding horlogemaker – hersteller besloot Koen om een atelier te starten en als zelfstandig hersteller aan de slag te gaan. Geen evidente keuze, want niet alleen financieel is dat een uitdaging – de benodigde materialen en poetsstations zijn behoorlijk prijzig – maar ook kwalitatief worden er enorm hoge eisen gesteld aan wie onderdelen wil verkrijgen, vertelt Koen.

“Fabrikanten van luxehorloges verkopen niet zomaar aan iedereen onderdelen. Ze willen eerst testen of jij als hersteller wel volgens hun normen werkt, zodat klanten de service krijgen die ze verdienen. Hiervoor organiseren ze zogenaamde bench tests. Je ontvangt dan bijvoorbeeld voor Cartier drie Cartier-horloges bij je thuis en moet die onder videotoezicht herstellen. Daarna stuur je de horloges terug naar Zwitserland. Is de herstelling goed gebeurd? Dan mag je naar Zwitserland voor een opleiding bij het merk zelf. Ook moet je per merk nog eens verplichte model-specifieke gereedschappen aankopen.

“Niet iedereen mag zomaar horloges van een luxemerk als Cartier of Omega herstellen. Je moet je bij de fabrikant in Zwitserland gaan bewijzen via een aartsmoeilijk examen”

Een stressvol examen

Bij Omega bestaat die opleiding uit vijf dagen en een examen. Dat is volgens Koen intens en vermoeiend, maar bovenal uitdagend.

“De opdracht lijkt simpel: je krijgt een binnenwerk met fouten in dat je weer perfect moet laten lopen. Na de eigenlijke herstelling dien je het binnenwerk ook terug in de horlogekast te steken. Wijzerplaat en wijzers moeten precies op hun plek staan. Het is dus niet voldoende dat het horloge weer werkt. Nee, élk detail telt. Bovendien krijg je maar vier uur de tijd. Er is dus behoorlijk wat tijdsdruk!”

Maar Koen was dankzij zijn opleiding bij SyntraPXL goed voorbereid. Hij slaagde met glans voor het examen en is nu een gecertificeerde Omega-horlogemaker. Hij behaalde het hoogste ‘level’ en kan zo aan alle onderdelen voor deze horloges geraken. De start van horlogehersteller.be!

Ben jij ook een pietje precies met een passie voor horloges?

Volg dan de opleiding horlogemaker – hersteller! Je komt terecht in een groep cursisten die net zo gepassioneerd zijn als jij.

Tijdens deze 3-jarige opleiding beperk je je tot klein horlogerie. Je leert verschillende uurwerken herstellen en onderhouden, zowel mechanische als elektronische en elektrische uurwerken. Je haalt de uurwerken uit elkaar, maakt ze schoon, herstelt of vervangt versleten onderdelen en zet alles weer in elkaar. Tijdens het monteren leer je het uurwerk ook smeren en afstellen.

Bij klein werk gaat het echt om precisiewerk. Vandaar dat de opleiding modulair is opgebouwd. Je begint met een groter, minder complex zakuurwerk en evolueert zo naar een kleiner, gecompliceerder binnenwerk. Daarbij word je begeleid door docenten met ervaring bij de Swatch Group!

Zorg dat je er "op tijd" bij bent ;-)

Naar de opleiding horlogemaker – hersteller

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
burn-out stress
Artikel

“Dé reden voor het toenemende aantal burn-outs? Onze smartphone”

Artikel

SyntraPXL en Liantis leiden samen accountants op

Liantis ondersteunt ondernemende mensen. SyntraPXL biedt opleidingen aan. Twee partijen die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben, wisten toch een duurzame samenwerking op te zetten. Eentje waar zowel Liantis als SyntraPXL veel baat bij heeft!

Artikel

Burn-out begrijpen en aanpakken: 3 cruciale opleidingen

Burn-out is een steeds vaker voorkomend probleem in onze snel veranderende en veeleisende wereld. Het aantal gevallen van burn-out stijgt jaarlijks, en er is een dringende behoefte aan professionele begeleiding om mensen zowel preventief als curatief te ondersteunen​​. Hier bespreken we drie unieke opleidingen, elk met een specifieke focus en aanpak om dit groeiende probleem aan te pakken.

Artikel

Limburg blijft groeien als kenniscentrum

Limburg is als kenniscentrum in volle ontwikkeling, met de bestaande, herkenbare en deels ook buiten Limburg erkende ecosystemen zoals Corda, T2-campus, Health en Bouw. Hogeschool PXL heeft een ambitieus plan: 5 campussen voor onderzoek en onderwijs in Limburg zullen worden getransformeerd tot levendige state-of-the-art campussen en sterke ecosystemen met aandacht voor duurzaamheid. Deze visie is vertaald in afzonderlijke masterplannen. Het project PXL BusinessHUB situeert zich in een masterplan dat zal worden uitgerold aan de Elfde-Liniestraat in Hasselt: “Doorbraak PXL”. Dit doen ze natuurlijk niet alleen, verschillende partners waaronder ook SyntraPXL zullen hieraan meehelpen.

Artikel

Chocolatier Jolien hoort sinds dit jaar bij de beste van België

Chocolatier Jolien Delvaux, ex-cursist SyntraPXL, heeft erkenning gekregen in de Gault&Millau en blijft haar palet van chocoladesmaken vernieuwen. In een tijdsbestek van slechts vier jaar heeft Jolien in Aarschot naam gemaakt met haar atelier, Atelier Delvaux. Dit atelier hoort nu bij de beste chocolatiers van België en heeft een welverdiende plek in de Gault&Millau.

Artikel

De weg naar geluk