Zoals het klokje bij SyntraPXL tikt …

8 months 2 weeks geleden

De opleiding horlogemaker – hersteller gooit hoge ogen. Al vier cursisten slaagden na het behalen van hun diploma voor het examen van tophorlogemerk Omega. Een van hen is Koen Vanwyngaerden, die zichzelf met een score van meer dan 80% nu tot de beste horlogemakers van de Benelux mag rekenen.

horlogemaker Koen Vanwyngaerden

“Ik verzamel al zo lang als ik me kan herinneren horloges. Vooral de techniek vind ik enorm fascinerend. Het is vanuit die passie dat ik de opleiding horlogemaker – hersteller bij SyntraPXL ben gaan volgen. Hoewel ik na drie jaar eigenlijk mijn diploma al op zak had, ben ik toch nog een vierde jaar gaan volgen. Ik heb me toen gewoon opnieuw bij de cursisten van het derde jaar gevoegd. De docent gaf me aparte opdrachten, en ik merkte dat ik bleef bijleren. Ervaring is in deze sector een grote meerwaarde.”

Van klein naar piepklein

Koen raakte tijdens de opleiding steeds meer geboeid door het vak en zag zijn kennis jaar na jaar groeien.

“In het eerste jaar begin je met een binnenwerk ter grootte van een zakhorloge. Ideaal om te starten, want die onderdelen zijn nog niet zó klein. In het tweede jaar ga je met het binnenwerk van een kleiner polshorloge aan de slag, het zogenaamde model ETA2824-2, dat heel vaak voorkomt.

Als je het tweede jaar tot een goed einde brengt, is het in het derde jaar tijd voor de grote uitdaging: het binnenwerk van een chronograafuurwerk (een specifiek type horloge dat wordt gebruikt als stopwatch, red.). Dat is in het begin heel complex, maar tegen het einde van het derde jaar heeft ook dit binnenwerk geen geheimen meer.”

“De docenten hebben ervaring bij de Swatch Group en weten hun deskundigheid met passie over te brengen”

Waar het in de eerste jaren nog gaat om het leren demonteren, monteren en smeren van binnenwerken, gaan cursisten in het laatste jaar ook echte herstellingen doen en fouten opsporen. Er is ook steeds tijd om horloges van thuis mee te nemen en samen met de docent problemen op te lossen. Die docenten zijn overigens ervaren experts, bevestigt Koen.

“De docenten hebben ervaring bij de Swatch Group, en dat brengt ongelooflijk veel deskundigheid met zich mee. Die weten ze perfect over te brengen op hun cursisten.”

Een eigen atelier

Na de opleiding horlogemaker – hersteller besloot Koen om een atelier te starten en als zelfstandig hersteller aan de slag te gaan. Geen evidente keuze, want niet alleen financieel is dat een uitdaging – de benodigde materialen en poetsstations zijn behoorlijk prijzig – maar ook kwalitatief worden er enorm hoge eisen gesteld aan wie onderdelen wil verkrijgen, vertelt Koen.

“Fabrikanten van luxehorloges verkopen niet zomaar aan iedereen onderdelen. Ze willen eerst testen of jij als hersteller wel volgens hun normen werkt, zodat klanten de service krijgen die ze verdienen. Hiervoor organiseren ze zogenaamde bench tests. Je ontvangt dan bijvoorbeeld voor Cartier drie Cartier-horloges bij je thuis en moet die onder videotoezicht herstellen. Daarna stuur je de horloges terug naar Zwitserland. Is de herstelling goed gebeurd? Dan mag je naar Zwitserland voor een opleiding bij het merk zelf. Ook moet je per merk nog eens verplichte model-specifieke gereedschappen aankopen.

“Niet iedereen mag zomaar horloges van een luxemerk als Cartier of Omega herstellen. Je moet je bij de fabrikant in Zwitserland gaan bewijzen via een aartsmoeilijk examen”

Een stressvol examen

Bij Omega bestaat die opleiding uit vijf dagen en een examen. Dat is volgens Koen intens en vermoeiend, maar bovenal uitdagend.

“De opdracht lijkt simpel: je krijgt een binnenwerk met fouten in dat je weer perfect moet laten lopen. Na de eigenlijke herstelling dien je het binnenwerk ook terug in de horlogekast te steken. Wijzerplaat en wijzers moeten precies op hun plek staan. Het is dus niet voldoende dat het horloge weer werkt. Nee, élk detail telt. Bovendien krijg je maar vier uur de tijd. Er is dus behoorlijk wat tijdsdruk!”

Maar Koen was dankzij zijn opleiding bij SyntraPXL goed voorbereid. Hij slaagde met glans voor het examen en is nu een gecertificeerde Omega-horlogemaker. Hij behaalde het hoogste ‘level’ en kan zo aan alle onderdelen voor deze horloges geraken. De start van horlogehersteller.be!

Ben jij ook een pietje precies met een passie voor horloges?

Volg dan de opleiding horlogemaker – hersteller! Je komt terecht in een groep cursisten die net zo gepassioneerd zijn als jij.

Tijdens deze 3-jarige opleiding beperk je je tot klein horlogerie. Je leert verschillende uurwerken herstellen en onderhouden, zowel mechanische als elektronische en elektrische uurwerken. Je haalt de uurwerken uit elkaar, maakt ze schoon, herstelt of vervangt versleten onderdelen en zet alles weer in elkaar. Tijdens het monteren leer je het uurwerk ook smeren en afstellen.

Bij klein werk gaat het echt om precisiewerk. Vandaar dat de opleiding modulair is opgebouwd. Je begint met een groter, minder complex zakuurwerk en evolueert zo naar een kleiner, gecompliceerder binnenwerk. Daarbij word je begeleid door docenten met ervaring bij de Swatch Group!

Zorg dat je er "op tijd" bij bent ;-)

Naar de opleiding horlogemaker – hersteller

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.