Van erfgoedcoördinator tot hondentrimmer

1 maand 4 weken geleden

Poedels, maltezers, labradors of teckels: Phaedra Vanoppen houdt van honden. Zoveel zelfs, dat ze haar uitdagende job als erfgoedcoördinator inruilde voor een voltijdse zelfstandige activiteit als hondentrimmer. In haar populaire salon ontvangt ze bijna dagelijks kwispelende viervoeters, een keuze waar ze nog geen moment spijt van heeft gehad!

Phaedra Vanoppen

“Eigenlijk heb ik altijd van honden gehouden”, begint Phaedra. “Als zestienjarige had ik een vakantiejob in het hondentrimsalon van een goede kennis. Omdat ze wist dat ik gek was op honden, had ze aan mijn moeder gevraagd of ik het niet zag zitten om in de zomermaanden te komen helpen. Ik vond dat een zalige job!”

“Ik heb jarenlang als jobstudent in een hondentrimsalon gewerkt. Supertof, vond ik dat!”

Toen Phaedra achttien werd en het tijd was voor een studiekeuze, wilde ze dolgraag voor dierenarts gaan. “Alleen was er in die periode een overaanbod aan dierenartsen. Mijn ouders spoorden me daarom aan iets anders te kiezen, ze waren bang dat er in die opleiding geen toekomst voor mij zat. Achteraf bekeken best jammer, want nu is er net een tekort aan dierenartsen.”

Phaedra begon na wat twijfelen aan de opleiding biomedische wetenschappen aan de Universiteit Hasselt. Toen dat niks voor haar bleek, schakelde ze over naar de studie geschiedenis aan de UGent. Ze legde een modeltraject af en behaalde in vier jaar tijd haar master in de geschiedenis.

Erfgoedcoördinator bij Bokrijk

Toen er in het laatste jaar van haar studie geschiedenis een stageplek gekozen moest worden, waagde Phaedra meteen haar kans bij Domein Bokrijk. “Zo’n stageplek spreekt toch tot de verbeelding? Ik vond het heel leuk om te zien hoe het er daar achter de schermen aan toeging. Bij het afronden van mijn studies had ik geluk: er stond een vacature voor erfgoedcoördinator bij Bokrijk online. Ik solliciteerde en werd aangenomen.”

“Mijn job als erfgoedcoördinator was boeiend en uitdagend, maar mijn hart lag bij de honden”

Phaedra vervulde haar takenpakket als erfgoedcoördinator jarenlang met veel plezier. Toch lag haar hart bij de honden. “Mijn job bij Bokrijk was uitdagend en boeiend, maar ook best pittig. Ik deed het graag, maar ik voelde dat het niet mijn passie was. Tijdens mijn studies aan de unief ben ik blijven trimmen als jobstudent. Ik heb het nooit echt kunnen loslaten, en het openen van een eigen salon bleef in mijn achterhoofd spelen.”

De sprong naar een eigen salon

In november 2021 begint Phaedra haar eigen trimsalon in bijberoep: Tocabo, vernoemd naar haar honden Tobias, Casper en Boris. Intussen is daar trouwens nog een vierde hond bij gekomen: Quinn.

“Als hondentrimmer werk ik harder dan ooit, maar met heel veel plezier!”

“Toen ik merkte dat het salon echt goed draaide, heb ik de sprong gewaagd en mijn job als erfgoedcoördinator opgezegd om me volledig op het trimmen te kunnen richten. Vandaag is mijn salon een bloeiende en drukbezochte zaak. Ik werk zes dagen op zeven en vaak tot ‘s avonds laat. Op sommige dagen moet mijn vriend bijspringen om al het werk gedaan te krijgen. Maar ik doe het zo graag. Hoewel ik nu veel meer uren klop dan vroeger, heb ik minder stress en ben ik gelukkiger.”

Hulp van stagiaires

Jarenlang was Phaedra zelf een jobstudent in een trimsalon, nu leidt ze in haar eigen salon met veel plezier stagiaires van de opleiding hondentrimmer bij SyntraPXL op. “Ik voel dat de stagiaires heel gemotiveerd zijn. Ze willen het maken in het vak. De opleiding biedt hen al veel praktische handvaten, zodat ze hier bij mij op de werkvloer klaar zijn om zich nog verder te specialiseren", vertelt Phaedra.

"Ik ben hét bewijs dat het nooit te laat is om je om te scholen"

"Er ontstaan in ons vak regelmatig nieuwe technieken en producten. Daarom is het ook zo goed dat je die op een stageplek kan ontdekken voor je zelf als hondentrimmer aan de slag gaat. Natuurlijk werkt het parcours dat ik heb afgelegd heel motiverend voor deze cursisten. Ik ben hét bewijs dat het nooit te laat is om je om te scholen!” besluit Phaedra.

Heb jij ook een hart voor dieren?

Aarzel dan niet langer en volg de opleiding hondentrimmer! 

Schrijf je hier in

Of scrol door de meer dan twintig andere opleidingen voor dierenliefhebbers.

Ontdek onze dierenopleidingen

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
burn-out stress
Artikel

“Dé reden voor het toenemende aantal burn-outs? Onze smartphone”

Artikel

SyntraPXL en Liantis leiden samen accountants op

Liantis ondersteunt ondernemende mensen. SyntraPXL biedt opleidingen aan. Twee partijen die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben, wisten toch een duurzame samenwerking op te zetten. Eentje waar zowel Liantis als SyntraPXL veel baat bij heeft!

Artikel

Burn-out begrijpen en aanpakken: 3 cruciale opleidingen

Burn-out is een steeds vaker voorkomend probleem in onze snel veranderende en veeleisende wereld. Het aantal gevallen van burn-out stijgt jaarlijks, en er is een dringende behoefte aan professionele begeleiding om mensen zowel preventief als curatief te ondersteunen​​. Hier bespreken we drie unieke opleidingen, elk met een specifieke focus en aanpak om dit groeiende probleem aan te pakken.

Artikel

Zoals het klokje bij SyntraPXL tikt …

De opleiding horlogemaker – hersteller gooit hoge ogen. Al vier cursisten slaagden na het behalen van hun diploma voor het examen van tophorlogemerk Omega. Een van hen is Koen Vanwyngaerden, die zichzelf met een score van meer dan 80% nu tot de beste horlogemakers van de Benelux mag rekenen.

Artikel

De weg naar geluk

TV Limburg zond dit jaar zes afleveringen van ‘De weg naar geluk’ uit. Het programma brengt warme verhalen over mensen die aan een nieuw hoofdstuk in hun leven beginnen. Je ontdekt hier hoe SyntraPXL daar op een waardevolle manier aan heeft bijgedragen.

Artikel

Chocolatier Jolien hoort sinds dit jaar bij de beste van België