Van erfgoedcoördinator tot hondentrimmer

9 months 3 weeks geleden

Poedels, maltezers, labradors of teckels: Phaedra Vanoppen houdt van honden. Zoveel zelfs, dat ze haar uitdagende job als erfgoedcoördinator inruilde voor een voltijdse zelfstandige activiteit als hondentrimmer. In haar populaire salon ontvangt ze bijna dagelijks kwispelende viervoeters, een keuze waar ze nog geen moment spijt van heeft gehad!

Phaedra Vanoppen

“Eigenlijk heb ik altijd van honden gehouden”, begint Phaedra. “Als zestienjarige had ik een vakantiejob in het hondentrimsalon van een goede kennis. Omdat ze wist dat ik gek was op honden, had ze aan mijn moeder gevraagd of ik het niet zag zitten om in de zomermaanden te komen helpen. Ik vond dat een zalige job!”

“Ik heb jarenlang als jobstudent in een hondentrimsalon gewerkt. Supertof, vond ik dat!”

Toen Phaedra achttien werd en het tijd was voor een studiekeuze, wilde ze dolgraag voor dierenarts gaan. “Alleen was er in die periode een overaanbod aan dierenartsen. Mijn ouders spoorden me daarom aan iets anders te kiezen, ze waren bang dat er in die opleiding geen toekomst voor mij zat. Achteraf bekeken best jammer, want nu is er net een tekort aan dierenartsen.”

Phaedra begon na wat twijfelen aan de opleiding biomedische wetenschappen aan de Universiteit Hasselt. Toen dat niks voor haar bleek, schakelde ze over naar de studie geschiedenis aan de UGent. Ze legde een modeltraject af en behaalde in vier jaar tijd haar master in de geschiedenis.

Erfgoedcoördinator bij Bokrijk

Toen er in het laatste jaar van haar studie geschiedenis een stageplek gekozen moest worden, waagde Phaedra meteen haar kans bij Domein Bokrijk. “Zo’n stageplek spreekt toch tot de verbeelding? Ik vond het heel leuk om te zien hoe het er daar achter de schermen aan toeging. Bij het afronden van mijn studies had ik geluk: er stond een vacature voor erfgoedcoördinator bij Bokrijk online. Ik solliciteerde en werd aangenomen.”

“Mijn job als erfgoedcoördinator was boeiend en uitdagend, maar mijn hart lag bij de honden”

Phaedra vervulde haar takenpakket als erfgoedcoördinator jarenlang met veel plezier. Toch lag haar hart bij de honden. “Mijn job bij Bokrijk was uitdagend en boeiend, maar ook best pittig. Ik deed het graag, maar ik voelde dat het niet mijn passie was. Tijdens mijn studies aan de unief ben ik blijven trimmen als jobstudent. Ik heb het nooit echt kunnen loslaten, en het openen van een eigen salon bleef in mijn achterhoofd spelen.”

De sprong naar een eigen salon

In november 2021 begint Phaedra haar eigen trimsalon in bijberoep: Tocabo, vernoemd naar haar honden Tobias, Casper en Boris. Intussen is daar trouwens nog een vierde hond bij gekomen: Quinn.

“Als hondentrimmer werk ik harder dan ooit, maar met heel veel plezier!”

“Toen ik merkte dat het salon echt goed draaide, heb ik de sprong gewaagd en mijn job als erfgoedcoördinator opgezegd om me volledig op het trimmen te kunnen richten. Vandaag is mijn salon een bloeiende en drukbezochte zaak. Ik werk zes dagen op zeven en vaak tot ‘s avonds laat. Op sommige dagen moet mijn vriend bijspringen om al het werk gedaan te krijgen. Maar ik doe het zo graag. Hoewel ik nu veel meer uren klop dan vroeger, heb ik minder stress en ben ik gelukkiger.”

Hulp van stagiaires

Jarenlang was Phaedra zelf een jobstudent in een trimsalon, nu leidt ze in haar eigen salon met veel plezier stagiaires van de opleiding hondentrimmer bij SyntraPXL op. “Ik voel dat de stagiaires heel gemotiveerd zijn. Ze willen het maken in het vak. De opleiding biedt hen al veel praktische handvaten, zodat ze hier bij mij op de werkvloer klaar zijn om zich nog verder te specialiseren", vertelt Phaedra.

"Ik ben hét bewijs dat het nooit te laat is om je om te scholen"

"Er ontstaan in ons vak regelmatig nieuwe technieken en producten. Daarom is het ook zo goed dat je die op een stageplek kan ontdekken voor je zelf als hondentrimmer aan de slag gaat. Natuurlijk werkt het parcours dat ik heb afgelegd heel motiverend voor deze cursisten. Ik ben hét bewijs dat het nooit te laat is om je om te scholen!” besluit Phaedra.

Heb jij ook een hart voor dieren?

Aarzel dan niet langer en volg de opleiding hondentrimmer! 

Schrijf je hier in

Of scrol door de meer dan twintig andere opleidingen voor dierenliefhebbers.

Ontdek onze dierenopleidingen

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.