Van erfgoedcoördinator tot hondentrimmer

7 months 3 weeks geleden

Poedels, maltezers, labradors of teckels: Phaedra Vanoppen houdt van honden. Zoveel zelfs, dat ze haar uitdagende job als erfgoedcoördinator inruilde voor een voltijdse zelfstandige activiteit als hondentrimmer. In haar populaire salon ontvangt ze bijna dagelijks kwispelende viervoeters, een keuze waar ze nog geen moment spijt van heeft gehad!

Phaedra Vanoppen

“Eigenlijk heb ik altijd van honden gehouden”, begint Phaedra. “Als zestienjarige had ik een vakantiejob in het hondentrimsalon van een goede kennis. Omdat ze wist dat ik gek was op honden, had ze aan mijn moeder gevraagd of ik het niet zag zitten om in de zomermaanden te komen helpen. Ik vond dat een zalige job!”

“Ik heb jarenlang als jobstudent in een hondentrimsalon gewerkt. Supertof, vond ik dat!”

Toen Phaedra achttien werd en het tijd was voor een studiekeuze, wilde ze dolgraag voor dierenarts gaan. “Alleen was er in die periode een overaanbod aan dierenartsen. Mijn ouders spoorden me daarom aan iets anders te kiezen, ze waren bang dat er in die opleiding geen toekomst voor mij zat. Achteraf bekeken best jammer, want nu is er net een tekort aan dierenartsen.”

Phaedra begon na wat twijfelen aan de opleiding biomedische wetenschappen aan de Universiteit Hasselt. Toen dat niks voor haar bleek, schakelde ze over naar de studie geschiedenis aan de UGent. Ze legde een modeltraject af en behaalde in vier jaar tijd haar master in de geschiedenis.

Erfgoedcoördinator bij Bokrijk

Toen er in het laatste jaar van haar studie geschiedenis een stageplek gekozen moest worden, waagde Phaedra meteen haar kans bij Domein Bokrijk. “Zo’n stageplek spreekt toch tot de verbeelding? Ik vond het heel leuk om te zien hoe het er daar achter de schermen aan toeging. Bij het afronden van mijn studies had ik geluk: er stond een vacature voor erfgoedcoördinator bij Bokrijk online. Ik solliciteerde en werd aangenomen.”

“Mijn job als erfgoedcoördinator was boeiend en uitdagend, maar mijn hart lag bij de honden”

Phaedra vervulde haar takenpakket als erfgoedcoördinator jarenlang met veel plezier. Toch lag haar hart bij de honden. “Mijn job bij Bokrijk was uitdagend en boeiend, maar ook best pittig. Ik deed het graag, maar ik voelde dat het niet mijn passie was. Tijdens mijn studies aan de unief ben ik blijven trimmen als jobstudent. Ik heb het nooit echt kunnen loslaten, en het openen van een eigen salon bleef in mijn achterhoofd spelen.”

De sprong naar een eigen salon

In november 2021 begint Phaedra haar eigen trimsalon in bijberoep: Tocabo, vernoemd naar haar honden Tobias, Casper en Boris. Intussen is daar trouwens nog een vierde hond bij gekomen: Quinn.

“Als hondentrimmer werk ik harder dan ooit, maar met heel veel plezier!”

“Toen ik merkte dat het salon echt goed draaide, heb ik de sprong gewaagd en mijn job als erfgoedcoördinator opgezegd om me volledig op het trimmen te kunnen richten. Vandaag is mijn salon een bloeiende en drukbezochte zaak. Ik werk zes dagen op zeven en vaak tot ‘s avonds laat. Op sommige dagen moet mijn vriend bijspringen om al het werk gedaan te krijgen. Maar ik doe het zo graag. Hoewel ik nu veel meer uren klop dan vroeger, heb ik minder stress en ben ik gelukkiger.”

Hulp van stagiaires

Jarenlang was Phaedra zelf een jobstudent in een trimsalon, nu leidt ze in haar eigen salon met veel plezier stagiaires van de opleiding hondentrimmer bij SyntraPXL op. “Ik voel dat de stagiaires heel gemotiveerd zijn. Ze willen het maken in het vak. De opleiding biedt hen al veel praktische handvaten, zodat ze hier bij mij op de werkvloer klaar zijn om zich nog verder te specialiseren", vertelt Phaedra.

"Ik ben hét bewijs dat het nooit te laat is om je om te scholen"

"Er ontstaan in ons vak regelmatig nieuwe technieken en producten. Daarom is het ook zo goed dat je die op een stageplek kan ontdekken voor je zelf als hondentrimmer aan de slag gaat. Natuurlijk werkt het parcours dat ik heb afgelegd heel motiverend voor deze cursisten. Ik ben hét bewijs dat het nooit te laat is om je om te scholen!” besluit Phaedra.

Heb jij ook een hart voor dieren?

Aarzel dan niet langer en volg de opleiding hondentrimmer! 

Schrijf je hier in

Of scrol door de meer dan twintig andere opleidingen voor dierenliefhebbers.

Ontdek onze dierenopleidingen

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
fotografie
Artikel

“Het is een grote troef om als journalist ook goede foto’s te kunnen maken”

Artikel

De 5 voordelen van een zomerse bijscholing

Zien juli en augustus er in jouw agenda nog relatief rustig uit? Dan is het hoog tijd om je in te schrijven voor een opleiding van onze summerschool. Je verbetert er niet alleen je expertise mee, het biedt ook nog vier andere voordelen.

Artikel

Van steunzolen maken tot HTML schrijven

Jill Wets werkte jarenlang in de orthopedie. Met plezier en toewijding maakte ze steunzolen en specialiseerde ze zich in rolstoelen, maar intussen bleef ook haar andere passie groeien: die voor de IT. Toen haar contract in de orthopedische sector afliep, besloot ze de sprong naar full stack developer te wagen, en dat bleek een goede keuze.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

hoeveel ga ik verdienen
Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?