Top 10 van weetjes over Tequila

7 jaar 6 maanden geleden

We drinken het allemaal graag, maar wat weet je eigenlijk echt over Tequila? Hier de top 10 van weetjes over Tequila. Ideaal om je klanten te imponeren.

 

Tequila
In Mexico wordt Tequila puur gedronken, zonder zout en limoen

Wanneer Mexicanen zout en limoen bij hun drankje nuttigen gaat het over margaritas.

De plant waarvan Tequila gemaakt wordt leunt meer aan bij de lelie dan bij de cactus

Velen denken dat Tequila van de cactusplant gemaakt wordt, niets is minder waar. De Agave plant is familie van de lelie en niet van de cactus.

Alle Tequila is Mezcal, maar niet alle Mezcal is Tequila

Mezcal is gedistilleerd van Agave en Tequila van de blauwe Agaveplant, deze is aan een bepaalde streek gekoppeld en mag ook alleen daar geproduceerd worden.

Tequila bestaat voor 51% uit blauwe Agave

Mezcal kan gemaakt worden van verschillende soorten Agaveplanten. Bij Tequila is dit niet het geval. Tequila moet minstens 51% blauwe Agave bevatten en liefst 100%. Tequila die uit minder dan 100% blauwe Agave bestaat wordt 'gemixt' genoemd.

Het duurt 8 tot 12 jaar vooraleer de blauwe Agaveplant volwassen is en je er Tequila van kan maken

Tequila is gemaakt van het hart van de blauwe Agaveplant en kan tot 90 kg wegen.

Wormen zijn verboden in Tequila flessen, wel kunnen ze aanwezig zijn in Mezcal

In Mezcal worden wormen gebruikt om de aanwezigheid van Agave aan te tonen. Daarnaast zou het beestje ook extra smaak aan het product geven.

De smaak van Tequila hangt af van zijn herkomst

Tequila van het gebergte ten noorden van Guadalajara smaakt bijvoorbeeld fruitiger dan die van in de vallei.

Het grootste deel van het werk om Tequila te maken wordt met de hand gedaan

De planten worden met de hand uitgekozen en geoogst. Ook andere delen van de productie worden met de hand gedaan.

De kleur van de Tequila staat niet garant aan kwaliteit

Tequila verkrijgt meer kleur door rijping, maar soms worden er ook kleurstoffen aan toegevoegd.

​​​​​​​​​​​​​​De drie belangrijkste categorieën in Tequila zijn
  1. Blanco : niet gerijpt en gebotteld binnen de twee maanden na distillatie
  2. Reposado : tussen 2 en 12 maanden gerijpt 
  3. Anejo : 1 tot 3 jaar gerijpt in eiken vaten

Nog meer weten? Word Tequila expert met onze horeca-opleidingen.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
stadsbrouwerij-brauw-opleiding-microbrauwer-syntra-pxl
Artikel

Stadsbrouwerij Brauw startte als pop-up maar is vandaag een blijver: “Pionieren zit de Genkenaar in het bloed”

Artikel

Foodlab specialist: Een culinaire opleiding op topniveau

Koken is wetenschap, relatief gezien

Als Einstein van koken hield, dan had hij misschien de formule Ei = MC² uitgewerkt.

De topchefs van vandaag hebben veel gemeen met deze bekende wetenschapper.  Chefs op topniveau gaan veel verder dan de ideale cuisson of het perfect dresseren van een bord. Koken op dit niveau is vaak pure wetenschap en die evolutie merken we bij SYNTRA ook. Om in te spelen op de huidige culinaire trends ontwikkelden SYNTRA West-Vlaanderen en SYNTRA Limburg samen een splinternieuwe opleiding: Foodlab specialist. Dit is de eerste erkende opleiding in Vlaanderen waar er met een foodlab wordt gewerkt.

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes

Duizenden Limburgers kiezen elk jaar voor een praktijkgerichte opleiding bij SYNTRA Limburg. Meer dan 3000 cursisten beëindigden in juni 2016 een opleiding die langer duurt dan een half jaar. Het gaat over meer dan 250 opleidingen in zowat elke denkbare sector. SYNTRA heeft voor het eerst in kaart gebracht wie deze mensen zijn en wat het volgen van een opleiding nu precies oplevert. Afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg Dirk Vanstipelen ziet in de meetresultaten dat de Limburger beloond wordt voor zijn werkkracht en doorzettingsvermogen: ”Mensen investeren bij ons tijd en geld om vooruit te geraken in het leven. Samen met SYNTRA Limburg slagen zij daar ook in. Dat is iets om trots op te zijn!”

Nieuws

Duale ondernemerschapstrajecten van SYNTRA onder de loep op woensdag 28 juni

Het afgelopen cursusjaar heeft het SYNTRA-netwerk over heel Vlaanderen 5 verschillende duale ondernemerschapstrajecten georganiseerd. De beoogde doelgroep zijn jongvolwassenen (18+) met professionele intenties en met affiniteit voor het ondernemerschap.

Nieuws

Italiaanse meester-bakker onhult pizzageheimen

Eerst prikkelt de geur van mediterraanse kruiden en gesmolten kaas de smaakpapillen. Het water loopt in de mond… Dan de krakende, krokante korst als inleiding op de smaaksensatie van hartige, stomende tomatensaus. Tijdens het kauwen slurp je slierten smeuïge kaas op en geniet je intens van een mond vol Italië… Wie houdt niet van pizza???

Artikel

Huisgebrouwen bier, Limburgse wijn, kwaliteitswhisky, professionele cocktails, of zelf gedestilleerde gin