Top 10 van weetjes over Tequila

8 years 1 month geleden

We drinken het allemaal graag, maar wat weet je eigenlijk echt over Tequila? Hier de top 10 van weetjes over Tequila. Ideaal om je klanten te imponeren.

 

Tequila
In Mexico wordt Tequila puur gedronken, zonder zout en limoen

Wanneer Mexicanen zout en limoen bij hun drankje nuttigen gaat het over margaritas.

De plant waarvan Tequila gemaakt wordt leunt meer aan bij de lelie dan bij de cactus

Velen denken dat Tequila van de cactusplant gemaakt wordt, niets is minder waar. De Agave plant is familie van de lelie en niet van de cactus.

Alle Tequila is Mezcal, maar niet alle Mezcal is Tequila

Mezcal is gedistilleerd van Agave en Tequila van de blauwe Agaveplant, deze is aan een bepaalde streek gekoppeld en mag ook alleen daar geproduceerd worden.

Tequila bestaat voor 51% uit blauwe Agave

Mezcal kan gemaakt worden van verschillende soorten Agaveplanten. Bij Tequila is dit niet het geval. Tequila moet minstens 51% blauwe Agave bevatten en liefst 100%. Tequila die uit minder dan 100% blauwe Agave bestaat wordt 'gemixt' genoemd.

Het duurt 8 tot 12 jaar vooraleer de blauwe Agaveplant volwassen is en je er Tequila van kan maken

Tequila is gemaakt van het hart van de blauwe Agaveplant en kan tot 90 kg wegen.

Wormen zijn verboden in Tequila flessen, wel kunnen ze aanwezig zijn in Mezcal

In Mezcal worden wormen gebruikt om de aanwezigheid van Agave aan te tonen. Daarnaast zou het beestje ook extra smaak aan het product geven.

De smaak van Tequila hangt af van zijn herkomst

Tequila van het gebergte ten noorden van Guadalajara smaakt bijvoorbeeld fruitiger dan die van in de vallei.

Het grootste deel van het werk om Tequila te maken wordt met de hand gedaan

De planten worden met de hand uitgekozen en geoogst. Ook andere delen van de productie worden met de hand gedaan.

De kleur van de Tequila staat niet garant aan kwaliteit

Tequila verkrijgt meer kleur door rijping, maar soms worden er ook kleurstoffen aan toegevoegd.

​​​​​​​​​​​​​​De drie belangrijkste categorieën in Tequila zijn
  1. Blanco : niet gerijpt en gebotteld binnen de twee maanden na distillatie
  2. Reposado : tussen 2 en 12 maanden gerijpt 
  3. Anejo : 1 tot 3 jaar gerijpt in eiken vaten

Nog meer weten? Word Tequila expert met onze horeca-opleidingen.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

stadsbrouwerij-brauw-opleiding-microbrauwer-syntra-pxl
Artikel

Stadsbrouwerij Brauw startte als pop-up maar is vandaag een blijver: “Pionieren zit de Genkenaar in het bloed”

Tijdens de opleiding Microbrouwerij van SyntraPXL leerden Joris Mentens (43) en Ward Strauwen (26) elkaar kennen en de professionele brouwersvonk sloeg over. Zo werd uiteindelijk hun eigen stadsbrouwerij in de Molenstraat geboren, waar ze hun eigen bieren zoals 'Keetje Trippel' produceren.

Artikel

Foodlab specialist: Een culinaire opleiding op topniveau

Koken is wetenschap, relatief gezien

Als Einstein van koken hield, dan had hij misschien de formule Ei = MC² uitgewerkt.

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes

Duizenden Limburgers kiezen elk jaar voor een praktijkgerichte opleiding bij SYNTRA Limburg. Meer dan 3000 cursisten beëindigden in juni 2016 een opleiding die langer duurt dan een half jaar. Het gaat over meer dan 250 opleidingen in zowat elke denkbare sector. SYNTRA heeft voor het eerst in kaart gebracht wie deze mensen zijn en wat het volgen van een opleiding nu precies oplevert.