Stormloop op hogeschool-alternatieven bij SYNTRA Limburg.

3 years 2 months geleden

Het nieuwe cursusjaar in september 2021 ligt nog ver weg. Toch maken veel jongeren nu al de keuze wat ze willen verder studeren na het secundair onderwijs. Bij SYNTRA Limburg stromen de eerste inschrijvingen al zéér vlot binnen en dat veel vroeger dan anders. Vooral populair bij de jongeren: fietsen, audio en video.

vdo's populai

Elk jaar kiezen meer dan 1000 jongeren voor een voltijdse dagopleiding bij SYNTRA Limburg, voor velen een alternatief voor de hogeschool. In deze éénjarige opleiding krijgen ze voltijds les met de focus op praktijk, behouden ze hun studentenstatuut én ontvangen ze een diploma als ze slagen. “Opmerkelijk dit jaar is hoe snel jongeren zich inschrijven. Op dit moment hebben we al meer dan dubbel zoveel cursisten voor de voltijdse dagopleidingen dan andere jaren” zegt David van der Meijden, productdirecteur. “Volgens ons zit corona hier zeker voor iets tussen. Je hebt cursisten die vorig jaar een verkeerde studiekeuze maakten door een moeilijk overgangsjaar in volle pandemie. Daarnaast zien we dat corona een effect heeft op het aantal jobkansen en dat jongeren zich nu vooral willen omscholen of bijscholen in functie van werkzekerheid. ” Tegen dit tempo zullen nog voor de zomer heel wat opleidingen volzet zijn.

Op dit moment hebben we al meer dan dubbel zoveel cursisten voor de voltijdse dagopleidingen dan andere jaren

Populair

De snelle inschrijvers vinden we terug in alle studierichtingen, maar toch springen er een paar titels uit. Vooral populair bij jongeren: fietsen, audio en video. Bart Roux, business developer van de sector voertuigen, ziet alvast rooskleurige cijfers: “Sinds corona merken we dat alle opleidingen rond fietsen en e-bikes het uitstekend doen. De fietsbusiness loopt op wieltjes en dat betekent natuurlijk meer jobs en vacatures. De opleiding ‘Fietshersteller’ is zeer populair, maar ook ‘Hersteller van e-bikes’ scoort goed.”

Filmpjes zijn hot

Naast de fietsindustrie zien we een groeiende toename van interesse in opleidingen over audio- en videoproductie. “TikTok, Youtube, Twitch, Clubhouse … je weet waar je jongeren tegenwoordig moet gaan zoeken hé!”, Lacht David, “We zien dat deze generatie meer dan ooit geboeid is door alles wat met video en audio te maken heeft. Het liefst van al gaan ze daar professioneel mee aan de slag en maken ze daar hun full-time job van” De digitalisering heeft duidelijk een invloed op de interesses bij de jeugd. De opleidingen ‘Soundproducer’ en ‘Video content creator’ boomen dan ook.

Ontdek alle voltijdse dagopleidingen!

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
fotografie
Artikel

“Het is een grote troef om als journalist ook goede foto’s te kunnen maken”

Artikel

De 5 voordelen van een zomerse bijscholing

Zien juli en augustus er in jouw agenda nog relatief rustig uit? Dan is het hoog tijd om je in te schrijven voor een opleiding van onze summerschool. Je verbetert er niet alleen je expertise mee, het biedt ook nog vier andere voordelen.

Artikel

Van steunzolen maken tot HTML schrijven

Jill Wets werkte jarenlang in de orthopedie. Met plezier en toewijding maakte ze steunzolen en specialiseerde ze zich in rolstoelen, maar intussen bleef ook haar andere passie groeien: die voor de IT. Toen haar contract in de orthopedische sector afliep, besloot ze de sprong naar full stack developer te wagen, en dat bleek een goede keuze.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

hoeveel ga ik verdienen
Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?