Peter Heleven start Singletrack Bikes in Hasselt

10 years 4 months geleden

Het begon als een hobby, maar ondertussen is Peter Heleven een specialist inzake fietsen. Peter Heleven (48) is de eigenaar van de Hasseltse fietsenwinkel Singletrack Bikes, sinds april zijn voltijdse job. Jaren geleden volgde hij de opleiding fietsvakhandelaar aan SYNTRA. Nu geeft hij zelf les. “Het verschil met vroeger is gigantisch.”

Peter omschrijft zijn huidige baan als een uit de hand gelopen hobby. “Ik heb 23 jaar lang vrachtwagens verkocht bij garage Bielen in Heusden-Zolder. Ik was wel geïnteresseerd in fietsen, maar aanvankelijk was het niet mijn bedoeling een eigen uit de grond te stampen. Sinds april van dit jaar ben ik voltijds bezig met Singeltrack Bikes, voordien deed ik mijn job in bijberoep.”

“Toen ik deeltijds de richting fietsvakhandelaar volgde, stond de opleiding nog in zijn kinderschoenen. Ondertussen is die gigantisch geëvolueerd en mogen we spreken van een gespecialiseerde opleiding. Ieder onderdeel van de fiets wordt van dichtbij bekeken. Tien jaar geleden was alles vrij algemeen en bleef het bij de klassieke stadsfiets. Nu zijn er veel meer verschillende fietsen en disciplines. De mountainbike van vroeger en nu, bijvoorbeeld, dat scheelt dag en nacht.”

Ondernemerschap

Tot recent duurde de richting twee jaar, maar daar is verandering in gekomen. “Nu neemt de opleiding drie jaar in beslag.

Aan de eerste twee jaren verandert niets, maar in het derde jaar komt er met het ondernemerschap een nieuw aspect aan bod. Het is niet omdat iemand aan een fiets kan sleutelen, dat die persoon ook een goede ondernemer is. We leren de cursisten alles wat bij de uitbating van een zaak komt kijken: het magazijn en beheer, de aankoop en winkelinrichting, wettelijke verplichtingen en verkooptechnieken worden allemaal besproken.”

Beperkte groep

“De groepen zijn beperkt tot vijftien cursisten. Omdat er veel praktijk aan de pas komt, kiest SYNTRA ervoor om dat aantal niet te laten stijgen. Daardoor zijn er stevige wachtlijsten, maar dat is de enige manier als we iedereen een goede opleiding willen geven. Met grote groepen is dat niet mogelijk.”

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Hotel Mama
Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?

Wist je dat een kwart van de studenten zijn studies stopzet in het eerste of tweede jaar van de studies? Nog sterker: amper 1 op 3 van de hogeschoolstudenten behaalt zijn diploma binnen de voorziene studietijd. Het gevolg is dat elk jaar opnieuw duizenden ouders kopzorgen hebben over deze (toch wel) dure tijdverspilling bij zoon- of dochterlief.

De grote vraag is meestal: WAT NU? 

Nieuws

Driekwart van de zelfstandigen vindt zich betere ondernemer na opleiding

Zelf beslissingen nemen, je eigen baas zijn, zelf je uren kunnen bepalen. Dat klinkt velen als muziek in de oren. Je eigen motivatie en hoe hard jij gebeten bent door de ondernemersmicrobe bepaalt vooral je succes, maar het is en blijft hard werken. Hoe hard? Dat weten ze bij opleidingsverstrekker SYNTRA Limburg.

Nieuws

SYNTRA Limburg schoolt Ford medewerkers bij tot gespecialiseerde autotechniekers

Vorige week begon op de SYNTRA Limburg campus te Hasselt een bijzondere maatopleiding. Niet minder dan 30 Ford medewerkers uit Genk startten een specialisatie opleiding in de ‘autotechniek’. Deze bijscholing komt er in het kader van een relocatie van Ford Genk naar Ford Lommel.