Knelpuntberoepen: zeker van jouw job

5 years 2 months geleden

Voor je beslist wat je gaat studeren raden wij jou aan om even stil te staan bij de term knelpuntberoepen. Elk jaar maakt de VDAB de lijst met knelpuntberoepen bekend. Hierin worden alle beroepen opgenomen waar werkgevers het moeilijk hebben om geschikte mensen te vinden.

opleiding lasser syntra limburg

Wat is een knelpuntberoep?

Als meerdere werkgevers een bepaalde job voor langere tijd niet kunnen invullen dan kan men spreken van een knelpuntberoep. Er zijn 3 oorzaken die aan de basis kunnen liggen van een knelpuntberoep:

  1. Kwantitatief knelpunt: er zijn te weinig kandidaten voor deze jobs omdat er te weinig mensen uit een opleiding stromen of er bestaat bijvoorbeeld nog geen opleiding voor.
  2. Kwalitatief knelpunt: er zijn wel kandidaten maar hun vaardigheden verschillen met wat er gevraagd wordt in de job.
  3. Specifiek knelpunt: het laatste kan te maken hebben met de aard van het werk zoals weekendwerk, zwaar werk, veel stress, verre reizen, …

De lijst met knelpuntberoepen vind je hier

Trends in de lijst

Elk jaar verandert de lijst van knelpuntberoepen maar er zijn ook bepaalde jobs die bestempeld worden als hardnekkige knelpunten. Dit zijn jobs waarvoor er al meerdere jaren een duidelijk tekort is aan kandidaten op de arbeidsmarkt.

In 2019 valt op dat de lijst van knelpuntberoepen langer is. Dat komt omdat de economie het al een paar jaar goed doet waardoor bedrijven ook meer mensen zoeken. Daarnaast gaat er ook een groot deel van de bevolking op pensioen waardoor men op zoek moet gaan naar nieuwe werkkrachten. Als laatste merken we dat er nieuwe knelpuntberoepen bijkomen omdat de verwachtingen van werkgevers en werknemers niet altijd overeenkomen.

Technisch talent (dringend) gezocht

De technische jobs vinden we al verschillende jaren terug op de lijst van knelpuntberoepen en ook dit jaar is dat geen uitzondering. De zoektocht naar technisch personeel blijft een van de moeilijkste uitdagingen voor vele bedrijven en deze mensen zijn dan ook erg gewild. Ook de zorg is zeer dringend op zoek naar personeel binnen verschillende gebieden.

Doorheen de jaren zijn er ook een aantal klassiekers ontstaan, knelpuntberoepen die al heel lang op de lijst staan. Hier vinden we bijvoorbeeld ICT’ers, chef-koks, vertegenwoordigers en andere terug.

Kiezen voor een knelpuntberoep brengt heel wat jobzekerheid met zich mee. Doordat deze mensen erg gewild zijn op de arbeidsmarkt sta je met een knelpuntopleiding sterk in je schoenen

Zeker van jouw toekomst

Kiezen voor een knelpuntberoep brengt heel wat jobzekerheid met zich mee. Doordat deze profielen erg gewild zijn op de arbeidsmarkt sta je met een knelpuntopleiding sterk in je schoenen. Met jouw kennis en competenties kan je bij verschillende bedrijven aankloppen en zij zullen jou met open armen ontvangen.

Hoe studeer ik voor een knelpuntberoep?

Bij SYNTRA Limburg bieden wij jou heel wat opleidingen aan die leiden tot een knelpuntberoep. Binnen onze voltijdse dagopleidingen hebben we maar liefst 26 opleidingen gericht naar een knelpuntberoep. Wil jij je liever ’s avonds bijscholen/omscholen, dan kan je een kijkje nemen naar de lijst van knelpuntberoepen en op basis daarvan een keuze maken uit ons aanbod avondopleidingen.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.

Jill Lenaerts
Artikel

“Goudskool is mijn grote trots”

De dertigjarige Jill Lenaerts uit Genk heeft het goed voor elkaar: in de tuin van haar huis in Diepenbeek staat haar eigen atelier Goudskool, waar ze met veel liefde juwelen smeedt. De weg hiernaartoe was er een vol passie, lef en doorzettingsvermogen.

examenstress
Artikel

Examenstress en black-outs: zo ga je ermee om

De maand juni staat voor alle scholieren en studenten gelijk aan de examenperiode. Voor de ene een uitdagende kans om zichzelf te bewijzen, voor de andere een bron van wekenlange stress en paniek. Soms is de druk zelfs zo groot dat al die stress tijdens het examen uitmondt in een black-out. Waar komt zo’n black-out vandaan en hoe kan je stress effectief verminderen? Je leest het hier!