Italiaanse meester-bakker onhult pizzageheimen

7 years 6 months geleden

Eerst prikkelt de geur van mediterraanse kruiden en gesmolten kaas de smaakpapillen. Het water loopt in de mond… Dan de krakende, krokante korst als inleiding op de smaaksensatie van hartige, stomende tomatensaus. Tijdens het kauwen slurp je slierten smeuïge kaas op en geniet je intens van een mond vol Italië… Wie houdt niet van pizza???

pizza

Docent Aroldo Iacomelli is in elk geval gepassioneerd door de Italiaanse 'pizza classica'. Hij heeft de liefde voor culinair Italië naar goeie traditie van thuis uit meegekregen: “Mijn ‘nonna’ maakte altijd traditionele gerechten klaar. Elke maaltijd opnieuw werden we thuis verwend tot het bijna overdreven was. Het opgeblazen gevoel na het ‘overeten’ kregen we er gratis en voor niks bij!”

De perfecte pizza

Aroldo heeft jaren geleden zelf een pizzabakkersopleiding gekregen in Italië. Als restauranthouder en geschoold pizzaiolo kent hij ondertussen het geheim van een authentieke, klassieke pizza: ”Na het eten van een pizza, moet ge nog ene willen en kunnen opeten. Een pizza classica moet licht verteerbaar zijn.”

Het bakken van pizza is vakmanschap gecombineerd met ervaring en wetenschap. Echt goeie pizza is zeldzaam volgens Aroldo:”Eigenlijk is pizzabakker een knelpuntberoep. Ik heb in Italië ontdekt dat als je een consistente smaak wil, je zelfs met het weer rekening moet houden!” Temperatuur en luchtvochtigheid hebben invloed op het rijsproces en de pizzasmaak. “

Pizza-grootmeester

De restauranthouder uit Meeuwen heeft alles geleerd van internationaal pizzameester Massimo Quondamatteo. “Ik heb ‘Mamo’ overtuigd om naar België te komen. Wilt ge de beste zijn? Dan moogt ge nie tevreden zijn met ‘goed’. Ik heb daarom meteen dé grootmeester naar SYNTRA gehaald!”

Eigenlijk is pizzabakker een knelpuntberoep

Massimo Quondamatteo heeft in Italië een eigen pizzaschool en reist ondertussen heel Europa af om de kunst van het pizzabakken te onderwijzen en eigenaars van pizzeria’s te assisteren bij het uitbouwen van hun zaak. “Mamo en ik hebben samen een uniek recept samengesteld voor mijn eigen zaak Il Destino in Meeuwen. Dat garandeert me een constante kwaliteit.” Deze passie voor het vak heeft ondertussen al zijn vruchten afgeworpen. In 2013 is de pizzabakker van Il Destino verkozen als ‘beste pizzaiolo van België’.

Het is duidelijk: pizzabakker is een onderschat beroep. In de praktische opleiding pizzaiolo leer je in één intensieve week professioneel pizza's bakken volgens de regels van de kunst. Pizzaiolo Massimo Quondamatteo komt speciaal uit Italië overgevlogen om de geheimen van de echte Italiaanse pizza te onthullen.

Pizzaweetjes uit de mond van Aroldo Iacomelli
Bij hoge luchtvochtigheid reageert bloem anders. Dat beïnvloedt de smaak.
Denk eraan om een fractie minder gist te gebruiken bij warm weer. Gist is dan immers actiever.
Verdeel de saus gelijkmatig. Dat is belangrijk voor het goed bakken van de bodem.
Voor een pizza classico respecteer je een sausvrije rand van 1,5 cm. Dan krijg je een krokante, gelijkmatige korst.
Leg niet teveel verschilende ingrediënten op een pizza. Het gaat om de smaak en de verteerbaarheid.
De standaard Italiaanse pizza is de classica. Die is dun en krokant over de gehele bodem.
Elke streek in Italië heeft zijn eigen pizzavariant; een pizza Napoletana heeft bijvoorbeeld een dikkere, slappe bodem.
Pizza calzone betekent letterlijk ‘pizza broekspijp’
Pizza Hawaï is de meest verkochte pizza in West-Europa. Behalve in Italië zelf.
Pizza Hawaï is ‘ontwikkeld’ in Nederland.
36 procent van de Amerikanen ziet pizza als het ultieme ontbijt
Vrouwen bestellen twee keer vaker een pizza met groenten dan mannen zouden doen

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
stadsbrouwerij-brauw-opleiding-microbrauwer-syntra-pxl
Artikel

Stadsbrouwerij Brauw startte als pop-up maar is vandaag een blijver: “Pionieren zit de Genkenaar in het bloed”

Artikel

Foodlab specialist: Een culinaire opleiding op topniveau

Koken is wetenschap, relatief gezien

Als Einstein van koken hield, dan had hij misschien de formule Ei = MC² uitgewerkt.

De topchefs van vandaag hebben veel gemeen met deze bekende wetenschapper.  Chefs op topniveau gaan veel verder dan de ideale cuisson of het perfect dresseren van een bord. Koken op dit niveau is vaak pure wetenschap en die evolutie merken we bij SYNTRA ook. Om in te spelen op de huidige culinaire trends ontwikkelden SYNTRA West-Vlaanderen en SYNTRA Limburg samen een splinternieuwe opleiding: Foodlab specialist. Dit is de eerste erkende opleiding in Vlaanderen waar er met een foodlab wordt gewerkt.

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes

Duizenden Limburgers kiezen elk jaar voor een praktijkgerichte opleiding bij SYNTRA Limburg. Meer dan 3000 cursisten beëindigden in juni 2016 een opleiding die langer duurt dan een half jaar. Het gaat over meer dan 250 opleidingen in zowat elke denkbare sector. SYNTRA heeft voor het eerst in kaart gebracht wie deze mensen zijn en wat het volgen van een opleiding nu precies oplevert. Afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg Dirk Vanstipelen ziet in de meetresultaten dat de Limburger beloond wordt voor zijn werkkracht en doorzettingsvermogen: ”Mensen investeren bij ons tijd en geld om vooruit te geraken in het leven. Samen met SYNTRA Limburg slagen zij daar ook in. Dat is iets om trots op te zijn!”

Nieuws

Duale ondernemerschapstrajecten van SYNTRA onder de loep op woensdag 28 juni

Het afgelopen cursusjaar heeft het SYNTRA-netwerk over heel Vlaanderen 5 verschillende duale ondernemerschapstrajecten georganiseerd. De beoogde doelgroep zijn jongvolwassenen (18+) met professionele intenties en met affiniteit voor het ondernemerschap.

Artikel

Top 10 van weetjes over Tequila

We drinken het allemaal graag, maar wat weet je eigenlijk echt over Tequila? Hier de top 10 van weetjes over Tequila. Ideaal om je klanten te imponeren.

 

Nieuws

De kracht van mocktails