“Fotograferen is durven dirigeren”

3 months 1 week geleden

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

ivan coemans

Ivan Coemans begon zijn carrière als hoogspanningswerker en zelfstandige in tropische vissen. Na een parachuteongeval – dat gelukkig goed afliep – werden zijn fysieke mogelijkheden ietwat beperkt. Ivan ging op zoek naar een bezigheid die fysiek nog haalbaar was, en waar hij toch zijn creativiteit in kwijt kon. Hij kwam uit bij de opleiding fotografie.

Ivan: “Toen ik in 2022 aan de opleiding fotografie begon, was ik er van ’s ochtends tot ’s avonds mee bezig. Er komen heel wat takken van de fotografie aan bod, van portret- tot bedrijfs-, sociale of reportagefotografie. Het was aan ons als cursisten om aan te voelen wat ons het meeste aansprak. Dat kan volgens mij het beste als je er veel tijd aan spendeert.”

Ivan voelde zich oorspronkelijk vooral aangetrokken tot product- en sociale fotografie. 

“Bij productfotografie is het juiste licht van cruciaal belang. Dat technische boeit me wel. Bij sociale fotografie vond ik het dan weer heel interessant dat je jezelf moet pushen om sociaal te zijn. Je moet durven uit je schelp te komen, op het arrogante af.”

 

Mag ik even een foto maken?

Docent Guy Meurs weet als geen ander hoe je de mensen die je wil fotograferen het best benadert. Om dat aan de cursisten over te brengen, neemt hij hen regelmatig mee naar de winkelstraten.

“Guy liet ons zien hoe je het best zonder gêne op mensen afstapt en hen vraagt of je een foto mag nemen. Als fotograaf ben je als het ware de dirigent van de persoon die voor je lens poseert. Je mag hem of haar gerust fysiek bij de schouders te pakken, maar tegelijk moet de sfeer ontspannen blijven. Dat is soms een moeilijk evenwicht. Ik vind het heel boeiend hoe je als fotograaf kiest wat je wel en niet in beeld brengt. Via je foto’s vertel je een verhaal. Het kan jaren duren voor je je eigen stijl daarin vindt.”

 

Van The BluesBones tot Frank Deboosere

Intussen is Ivan gespecialiseerd in concertfotografie. Geen gemakkelijk tak, want op een podium is er wisselende belichting en veel beweging.

“Mijn eindwerk omvatte zwart-witfoto’s van artiesten op een podium. Vooral de blues scene trekt me aan. Mijn neef is muzikant, en ik weet nog goed hoe ik hem een vijftal jaar geleden bezig zag met zijn band The BluesBones. Ik stond in het publiek en keek met veel bewondering naar de aanwezige fotografen. Nu, zoveel jaar later, ben ik zelf de fotograaf. Mijn werk lijkt aan te spreken, want mijn foto’s worden intussen door heel wat artiesten gebruikt. Tegenwoordig word ik gevraagd voor verschillende festivals, van Swing Wespelaar tot Blues Peer… Zo probeer ik me stilaan naar de grotere optredens op te werken.”

“Vroeger keek ik vanuit het publiek bewonderend naar de concertfotografen. Nu word ik zelf door heel wat bands als fotograaf gevraagd.”

Momenteel volgt Ivan nog een avondopleiding portretfotografie. 

“Ik voelde dat daar nog werk aan was. Ik zoek hier mijn eigen weg ook nog wat in. Waar ik vroeger vooral van veel contrast en schaduw hield, neig ik nu ook steeds vaker naar kleurenfoto’s. Op de Dag van de Wetenschap heb ik op de T2-campus in Genk mijn stoute schoenen aangetrokken en Frank Deboosere gevraagd of hij voor mij wilde poseren. Gedurfd, maar hij stemde in en ik ben heel blij met het resultaat.”

Op de vraag wat voor Ivan een droomopdracht zou zijn, weet hij al snel een antwoord.

“Sportfotograaf voor Red Bull lijkt me heel tof. De bergen intrekken en daar het klimmen of de ‘Red Bull X Games’ fotograferen … dat moet een geweldige ervaring zijn. Bij deze: Red Bull, neem gerust contact op!”

Image
Coemans 1
© Ivan Coemans
Image
ivan coemans 9
© Ivan Coemans
Image
Coemans 2
© Ivan Coemans
Image
Coemans 4
© Ivan Coemans
Image
Coemans 5
© Ivan Coemans
Image
Coemans 6
© Ivan Coemans
Image
Coemans 7
© Ivan Coemans
Image
Coemans 8
© Ivan Coemans

Wil jij ook professioneel fotograaf worden?

In onze grote en goed uitgeruste fotostudio op de T2-campus leren we je de knepen van dit boeiende vak. Je volgt een volledige ontdekkingstocht naar de technische en creatieve aspecten van het professioneel fotograferen en het ontwikkelen van een eigen stijl. Een persoonlijke stijl die het uiteindelijk mogelijk maakt je fotografie te onderscheiden van anderen en klanten te winnen.

Schrijf je hier in

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.