Eerste zorgverleners met therapiehond studeren af

6 years 8 months geleden

Bij het opleidingscentrum SYNTRA Campus Hasselt zijn de eerste zorgverleners met therapiehond in ons land afgestudeerd. Het is de eerste keer dat honden worden opgeleid op maat van de hulpverlener. Gediplomeerde leerkrachten, logopedisten, psychiatrisch verpleegkundigen en ergotherapeuten schakelen hun getrainde hond in om de therapie te verbeteren.

Eerste zorgverleners met therapiehond studeren af

Hond krijgt meer gedaan dan therapeut

“Patiënten spannen zich beter in voor een hond dan voor een therapeut”, zegt Monique Gérimont. De psychiatrisch verpleegkundige spreekt uit ervaring. In de psychiatrische instelling kreeg ze ‘gasten’ in actie die nergens meer voor uit bed kwamen, behalve voor haar hond. “Veel jongeren, maar ook kinderen en ouderen zijn therapie-moe. Ze hebben er geen zin meer in. Een hond kan hen wel nog motiveren.”

Bij SYNTRA leert Monique Gérimont diverse zorgverleners hoe ze via hun hond therapie kunnen geven. “Bejaarden buigen wel voorover om een hond te aaien, terwijl ze die oefening bij de kinesist niet willen doen.”

Maatwerk

De opleiding is bijzonder omdat er geen standaardprogramma is. Lessen worden uitgewerkt op maat van de cursist. “Sommige honden moeten leren spelen en commando’s opvolgen voor kindertherapie, andere dieren moeten als zorghond enkel hun hoofd op de schoot van een bejaarde leggen. Wat de hond moet kunnen, is afgestemd op de therapievorm van de deelnemende zorgverleners”

Hondentraining

Dierengedragstherapeut Dany Grosemans geeft de training van de honden en de zorgverleners. Een therapiehond moet sociaal zijn en gewend zijn aan mensen, maar verder maakt het ras niet uit. “Ook dat hangt af van de therapie waarvoor het dier wordt ingeschakeld”, zegt Grosemans. “We hebben honden getraind om een ballon omhoog te gooien. Tijdens een therapie met dementerende mannen bleek dat die dan plots begonnen te spelen met de hond en met elkaar. Terwijl ze in de instelling heel erg gesloten waren en niet met elkaar spraken.” De dierengedragstherapeut leert de baasjes ook hoe ze hun hond moeten voorbereiden op onverwachte bewegingen. “Tijdens een therapie met kinderen of ouderen is het altijd mogelijk dat er onverwachte bewegingen zijn en therapiehonden mogen die niet als een bedreiging zien.” Grosemans is onder de indruk van de resultaten die worden geboekt in de hulpverlening. “Nooit gedacht dat honden zo’n verschil kunnen maken. Hier liggen nog veel mogelijkheden.”

Nele Masset (30) met Millie

Sociaal werker Nele Masset (30) uit Hasselt werkt met kinderen die geplaatst zijn door de jeugdrechtbank. “Ze hebben al veel meegemaakt en ze zijn al vaak ontgoocheld in relaties met anderen. Van onze border collie krijgen ze onvoorwaardelijke liefde. Millie maakt zelfs de grootste belhamel van de bende rustig en lief”, vertelt Nele die met haar therapiehond naar ckg De Schommel trok.

Bij Millie vinden kinderen rust - Nele Masset

“Stapje voor stapje leer ik hen om Millie rustig te kammen, en om lief te zijn voor de hond. Dat maakt ook de kinderen rustig. Ze voelen zich ook gewaardeerd en nuttig doordat ze voor Millie mogen zorgen. Tijdens het spelen met de hond moeten ze geduld oefenen. Als Millie de bal gaat halen, moeten ze wachten tot hij terug is en mogen ze niet achter hem aanrennen. Millie is geen tovermiddel maar hij helpt kinderen met een verstoorde hechting om weer een positieve ervaring in relaties te beleven.”

Bron: HBVL

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Door een spierziekte belandde Diana in een coma maar toch opende ze haar hondentrimsalon

Artikel

Evelien verzilverde ‘letterlijk’ haar talent als hondentrimmer

Evelien Tilkens kon haar talent in 2017 verzilveren bij SYNTRA Limburg. Haar passie voor honden heeft haar naar de opleiding Hondentrimmer geleid die ze met succes afrondde. Maar hier stopt het verhaal bijlange nog niet...

 

Nieuws

Betaalde kinderopvang in de lift door actievere grootouders

Actievere grootouders zorgen voor meer betaalde kinderopvang

Kind en Gezin noteerde het afgelopen jaar een opmerkelijke stijging in het gebruik van de formele kinderopvang. Uit hun jaarverslag blijkt dat er 1,5% meer kinderen opgevangen werden door de erkende opvang. Dit zijn opmerkelijke cijfers aangezien er al jaren te weinig opvangplaatsen zijn in de sector.

Nieuws

Vanaf nu kan je de opleiding optometrie dicht bij huis volgen

In september 2012 start aan de SYNTRA – campus in Hasselt de nieuwe opleiding opticien/optometrist. Hilde Sijbens (52) wordt er één van de docenten. “Zonder een getuigschrift kan je niet als zelfstandige aan de slag”, zegt ze.

Nieuws

Kankerpatiënten in het schoonheidssalon

Ornella laccino (39) startte onlangs haar eigen schoonheidssalon Rituelle.be op. Dat ze uit in het centrum van Herk–de–Stad. Opmerkelijk is dat het salon een aparte behandeling aanbiedt voor kankerpatiënten.

Op 25 mei opende Rituelle de deuren op de markt in Herk–de–Stad.

Nieuws

Paardensport economische troef