De wondere wereld van Arduino

3 weken 2 dagen geleden

Arduino: het klinkt als een romantisch stadje in de Toscaanse heuvels. Toch is de enige link met Italië het feit dat dit mini-computertje daar is uitgevonden. Wikipedia omschrijft Arduino als een open source elektronisch platform waarmee je eenvoudig elektronica kan programmeren. Wij gaan in deze blogpost wat dieper op de mogelijkheden in. Van pure fun tot professioneel gebruik: dit kan je met een Arduino!

Arduino

Wat is een Arduino en wat kan je ermee?

Een Arduino is een klein elektronicabordje met een microcontroller erop. Via die microcontroller of chip kan je een apparaat aansturen. Je hoeft zeker geen elektronica- of programmeerexpert te zijn om ermee aan de slag te gaan. De code kan je namelijk heel eenvoudig schrijven in Arduino IDE (de software) en daarna uploaden naar je Arduino-Board (de hardware).

Door dit opensourcesysteem kan je allerlei apparaten aansturen:

 • Schakelaars
 • Temperatuursensoren
 • Lampjes
 • Motoren

Voorbeelden uit de praktijk: fun

Code schrijven voor een Arduino is betrekkelijk eenvoudig. Niet gek dus, dat het platform vaak gebruikt wordt om leuke projecten mee te verwezenlijken. Zo kan je bijvoorbeeld:

 • Ervoor zorgen dat de lampen in je woonkamer uitgaan wanneer je de tv aanzet.
 • Een apparaatje maken dat je planten water geeft wanneer de grond te droog is.
 • Zelf een robotauto maken die door een doolhof of je huis navigeert.
 • Elektronische muziekinstrumenten maken zoals een digitale piano of een drum.
 • Een alarmsysteem voor je huis maken dat een melding naar je smartphone stuurt wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Voorbeelden uit de praktijk: professioneel

Intussen wordt Arduino ook steeds meer ingezet als professionele oplossing, bijvoorbeeld in de volgende sectoren:

 • Industriële automatisering: Arduino kan worden gebruikt in industriële toepassingen zoals het automatiseren van productielijnen of het monitoren van machines.
 • Medische apparaten: denk daarbij aan gegevensverzameling, patiëntenbewaking en het beheren van doseringen van medicijnen.
 • Landbouwautomatisering: met Arduino kan je makkelijk de bodemvochtigheid of temperatuur monitoren en zo automatisch irrigatiesystemen aansturen.
 • Milieumonitoring: luchtkwaliteit, geluidsniveaus en waterkwaliteit kan je met Arduino makkelijk meten en vervolgens gebruiken voor milieuonderzoek en -beheer.
 • Robotica en automatisering: Arduino kan worden gebruikt om robots en geautomatiseerde machines te bouwen voor toepassingen in de industrie, logistiek of landbouw.

Is Arduino iets wat je snel kan leren?

Op de microcontroller van de Arduino wordt uitsluitend de software uitgevoerd die je zelf hebt geschreven. Er is geen besturingssysteem of bestandssysteem aanwezig. Daardoor is de afstand tussen je eigen programma en de hardware heel klein. De hardware en de mogelijkheden en beperkingen daarvan zijn daardoor beter te begrijpen.

Toch kan werken met een Arduino in het begin misschien wat overweldigend zijn. Je moet immers zowel programmeren als een hardware-opstelling maken. Het is ook heel belangrijk dat de software en hardware perfect op elkaar zijn afgestemd. Als iets niet naar behoren functioneert, kan het lastig zijn om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Een belangrijke regel is: volhouden - ook als het niet direct werkt. Door uit te zoeken waar het probleem zit, kan je veel leren.

Arduino, iets voor jou?

Arduino is een hele goede manier om kennis te maken met elektronica en programmeren. Zowel jongeren, docenten, hobbyisten als professionals kunnen ermee aan de slag. SyntraPXL biedt twee opleidingen aan die jou op weg helpen.

In de opleiding Arduino Basis komen verschillende componenten aan bod. Dit gaat van elektriciteit, programmeersyntaxis, circuits en schema’s tot programmeerlogica.

Schrijf je hier in

 

De opleiding Arduino Gevorderden gaat een stapje verder. Hier zal je professioneel met Arduino leren werken en programmeerervaring opdoen op het gebied van interrupts, flowcontrol en subroutines.

Schrijf je hier in

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Eddy Debauve
Artikel

SyntraPXL zet samen met Microsoft in op levenslang leren

Artikel

Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL

Na achttien jaar als offsetdrukker vond Ben Moors dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Hij volgde de opleiding 3D print productdesigner bij SyntraPXL en werkt nu voltijds als 3D-tekenaar bij een orthopedisch bedrijf. Daarnaast engageert hij zich als zelfstandige om allerlei projecten te ontwerpen én 3D-printen. Van een succesvolle carrièreswitch gesproken!

Nieuws

SyntraPXL-docent Dirk Noben maakt 100% groene batterijeninstallatie op T2-campus in Genk

De innovatieve T2-campus in Genk is een pareltje rijker. Docent en technisch adviseur Dirk Noben bouwde er deze indrukwekkende batterijeninstallatie. De installatie is niet alleen leerrijk, maar ook 100% groen én circulair. De energie voor al deze batterijen komt immers uit de zonnepanelen op het dak van de T2-campus.

Artikel

Dé 10 opleidingen die jou lentekriebels geven

Toegegeven: de lente lijkt soms nog ver weg. Gelukkig zijn er naast een stralend zonnetje nog andere manieren om in de voorjaarsstemming te geraken. Je inschrijven voor een van deze tien opleidingen, bijvoorbeeld!

Nieuws

Veilig en vereenvoudigd: de overgang naar SSO bij SyntraPXL

In een wereld waar digitaal leren de norm wordt, zijn we bij SyntraPXL trots op onze vooruitstrevende aanpak van online opleidingen. Met een aanbod dat varieert van hybride klaslokalen tot onze online academy, zijn we helemaal klaar voor de digitale revolutie. Echter, met grote digitale sprongen komen ook grote verantwoordelijkheden, vooral op het gebied van online veiligheid.

knelpuntberoepen
Artikel

10 opleidingen waarmee jij in 2024 zeker bent van een job