De wondere wereld van Arduino

5 months 2 weeks geleden

Arduino: het klinkt als een romantisch stadje in de Toscaanse heuvels. Toch is de enige link met Italië het feit dat dit mini-computertje daar is uitgevonden. Wikipedia omschrijft Arduino als een open source elektronisch platform waarmee je eenvoudig elektronica kan programmeren. Wij gaan in deze blogpost wat dieper op de mogelijkheden in. Van pure fun tot professioneel gebruik: dit kan je met een Arduino!

Arduino

Wat is een Arduino en wat kan je ermee?

Een Arduino is een klein elektronicabordje met een microcontroller erop. Via die microcontroller of chip kan je een apparaat aansturen. Je hoeft zeker geen elektronica- of programmeerexpert te zijn om ermee aan de slag te gaan. De code kan je namelijk heel eenvoudig schrijven in Arduino IDE (de software) en daarna uploaden naar je Arduino-Board (de hardware).

Door dit opensourcesysteem kan je allerlei apparaten aansturen:

  • Schakelaars
  • Temperatuursensoren
  • Lampjes
  • Motoren

Voorbeelden uit de praktijk: fun

Code schrijven voor een Arduino is betrekkelijk eenvoudig. Niet gek dus, dat het platform vaak gebruikt wordt om leuke projecten mee te verwezenlijken. Zo kan je bijvoorbeeld:

  • Ervoor zorgen dat de lampen in je woonkamer uitgaan wanneer je de tv aanzet.
  • Een apparaatje maken dat je planten water geeft wanneer de grond te droog is.
  • Zelf een robotauto maken die door een doolhof of je huis navigeert.
  • Elektronische muziekinstrumenten maken zoals een digitale piano of een drum.
  • Een alarmsysteem voor je huis maken dat een melding naar je smartphone stuurt wanneer er beweging wordt gedetecteerd.

Voorbeelden uit de praktijk: professioneel

Intussen wordt Arduino ook steeds meer ingezet als professionele oplossing, bijvoorbeeld in de volgende sectoren:

  • Industriële automatisering: Arduino kan worden gebruikt in industriële toepassingen zoals het automatiseren van productielijnen of het monitoren van machines.
  • Medische apparaten: denk daarbij aan gegevensverzameling, patiëntenbewaking en het beheren van doseringen van medicijnen.
  • Landbouwautomatisering: met Arduino kan je makkelijk de bodemvochtigheid of temperatuur monitoren en zo automatisch irrigatiesystemen aansturen.
  • Milieumonitoring: luchtkwaliteit, geluidsniveaus en waterkwaliteit kan je met Arduino makkelijk meten en vervolgens gebruiken voor milieuonderzoek en -beheer.
  • Robotica en automatisering: Arduino kan worden gebruikt om robots en geautomatiseerde machines te bouwen voor toepassingen in de industrie, logistiek of landbouw.

Is Arduino iets wat je snel kan leren?

Op de microcontroller van de Arduino wordt uitsluitend de software uitgevoerd die je zelf hebt geschreven. Er is geen besturingssysteem of bestandssysteem aanwezig. Daardoor is de afstand tussen je eigen programma en de hardware heel klein. De hardware en de mogelijkheden en beperkingen daarvan zijn daardoor beter te begrijpen.

Toch kan werken met een Arduino in het begin misschien wat overweldigend zijn. Je moet immers zowel programmeren als een hardware-opstelling maken. Het is ook heel belangrijk dat de software en hardware perfect op elkaar zijn afgestemd. Als iets niet naar behoren functioneert, kan het lastig zijn om de oorzaak van het probleem te achterhalen.

Een belangrijke regel is: volhouden - ook als het niet direct werkt. Door uit te zoeken waar het probleem zit, kan je veel leren.

Arduino, iets voor jou?

Arduino is een hele goede manier om kennis te maken met elektronica en programmeren. Zowel jongeren, docenten, hobbyisten als professionals kunnen ermee aan de slag. SyntraPXL biedt twee opleidingen aan die jou op weg helpen.

In de opleiding Arduino Basis komen verschillende componenten aan bod. Dit gaat van elektriciteit, programmeersyntaxis, circuits en schema’s tot programmeerlogica.

Schrijf je hier in

 

De opleiding Arduino Gevorderden gaat een stapje verder. Hier zal je professioneel met Arduino leren werken en programmeerervaring opdoen op het gebied van interrupts, flowcontrol en subroutines.

Schrijf je hier in

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.