“Dé reden voor het toenemende aantal burn-outs? Onze smartphone”

7 months 3 weeks geleden

Stress- en burn-outcoach Els Tiri ziet in haar praktijk wekelijks mensen met een burn-out. Als docente bij SyntraPXL helpt ze anderen het concept burn-out te begrijpen. Hoe kan je het herkennen en wat kan je eraan doen om het te voorkomen? Wij gingen met Els in gesprek en leerden heel wat bij over mentaal welzijn.

burn-out stress

Uit cijfers van Securex blijkt dat in België 30% van de werkende bevolking een verhoogd risico op een burn-out heeft. Dat wil zeggen dat er per vier collega’s minstens één iemand een verhoogde kans op emotionele uitputting heeft. Dat is veel, en zonder twijfel meer dan vroeger.  

Waarom denk je dat burn-outs steeds vaker voorkomen, Els?

“Het is een combinatie van verschillende factoren. Een van de grootste uitdagingen is onze smartphone. We hebben het gevoel dat we constant verbonden moeten zijn. Ga maar eens na hoe dikwijls je op een dag je sociale media, Whatsapp of mail checkt. We zijn voortdurend op zoek naar afleiding, waardoor focussen alsmaar moeilijker wordt. Vijftig keer per dag naar je smartphone grijpen is gewoonweg niet gunstig voor je mentale rust.

“We zijn constant op zoek naar afleiding, waardoor focussen alsmaar moeilijker wordt. Vijftig keer per dag naar je smartphone grijpen is gewoonweg niet gunstig voor je mentale rust”

Daar komt nog eens bij dat de work-lifebalans in onze maatschappij uit evenwicht is. We multitasken de hele dag door en verwachten dat ons brein 24/7 aan staat. Op die manier maken we het onszelf heel moeilijk. Ons brein en lichaam hebben rust nodig. We moeten kunnen dromen. Het is net door niets te doen dat we onze creativiteit en ons oplossend vermogen terug wakker maken.”

Speelt ook het thuiswerken een rol, denk je?

“Absoluut. Tijdens de coronapandemie zagen we vooral de voordelen. We hoefden niet meer in de file te staan en hadden meer tijd voor ons gezin en het huishouden. Intussen komen ook de nadelen naar boven. Er is minder betrokkenheid en motivatie, meer isolement, meer reorganisaties op het werk, … Veel mensen lopen op de tippen van hun tenen. Waar kunnen ze nog energie tanken?”

Zijn bepaalde mensen gevoeliger voor een burn-out dan anderen?

“Daar wordt nog volop onderzoek naar gedaan. Mensen die veel innerlijke stress hebben, lopen een verhoogd risico. Ik denk daarbij aan mensen die perfectionistisch zijn, veel zelfkritiek hebben of met onverwerkte emoties als woede, angst of schaamte worstelen. Het onderdrukken van die emoties zorgt voor veel stress en heeft een negatieve impact op je emotionele welzijn. Ook als je onrealistische verwachtingen hebt – van jezelf of van de mensen om je heen – of als je vaak negatief denkt, ervaar je meer stress dan anderen.”

“Ben je perfectionistisch, heb je veel zelfkritiek of worstel je met onverwerkte emoties? Dan loop je een verhoogd risico op een burn-out”

Wat zijn de eerste signalen van een burn-out?

“Allereerst moet je weten dat stress niet altijd negatief hoeft te zijn. Het is een belangrijk overlevingsmechanisme, want het maakt ons klaar om in actie te komen. Een beetje stress houdt je scherp en zorgt ervoor dat je extra je best doet.

Er bestaan dus verschillende niveaus van stress. Bij te weinig stress voel je je ongeïnteresseerd en verveeld of zelfs gefrustreerd. Dan kan je neigen naar een zogenaamde bore-out. Gezonde stress zorgt er dan weer voor dat je creatief en effectief te werk gaat.

Zodra de balans overhelt naar te veel stress, zal je je gespannen en geïrriteerd voelen. Is er echt een overload aan stress, dan kom je in de gevarenzone voor een burn-out of instorting: je bent rusteloos en besluiteloos, je hebt concentratieproblemen, voelt je benauwd en bent uitgeput.”

“Per vier collega’s is er minstens één met een verhoogd risico op een burn-out”

Hoe kan je een burn-out voorkomen?

“Soms kan de balans tussen je werk- en privéverplichtingen (je belasting) en wat je aankan (je draagkracht) scheef gaan zitten. Je stressniveau wordt dan te hoog, en dat kan uiteindelijk uitmonden in een burn-out. Het is dus belangrijk om die scheve balans tijdig te herstellen en je stress te verlagen.

Daarvoor kan je enerzijds samen met je privé- en  werkomgeving je belasting naar beneden brengen. Anderzijds zou je je draagkracht kunnen vergroten door je fysieke en mentale conditie optimaal te houden. Sporten, een boek lezen, iets leuks met je gezin gaan doen: iedereen heeft zijn eigen manier om te ontspannen en energie te tanken. Het is vooral belangrijk dat je van jezelf weet wat voor jou het beste werkt. Soms kan dat even zoeken zijn.”

 

En wat als je een echte burn-out krijgt? Hoe kom je er dan weer uit?

“Laat één ding duidelijk zijn: je geraakt er niet alleen uit. Soms kan een coach voldoende zijn, soms komt er ook een psycholoog of therapeut aan te pas. Ook je huisarts speelt hierbij een belangrijke rol. Hij of zij heeft als taak je klachten in verband te brengen met een burn-out, en dat is niet altijd even evident.

Mensen met een burn-out hebben vaak fysieke klachten als moeilijk slapen, concentratieproblemen, een aangetast immuunsysteem, gevoelige darmen, … Dat zijn klachten die natuurlijk ook andere oorzaken kunnen hebben.

“Sporten lijkt een goede remedie, maar net dat is heel moeilijk als je een burn-out hebt. Gun je lichaam en hoofd de rust die het nodig heeft”

Wat je bij een burn-out vooral niet mag doen, is je lichaam verder uitputten. Sporten of fietsen is bijvoorbeeld heel moeilijk. Een drietal weken mag je heel veel slapen. Daarna wordt het tijd om die grote hoeveelheid slaap stilaan af te bouwen. Doe dingen die je graag doet en waarbij je zo weinig mogelijk je brein moet gebruiken, zoals naaien of kleuren. Het is ook heel belangrijk om naar buiten te blijven gaan. Trek de natuur in, maak een korte wandeling. Wees zacht voor jezelf.”

 

Een burn-out krijg je dus niet “opeens”?

“Als je te lang geen nee durft te zeggen en altijd maar blijft doorgaan door nog ‘even’ na de werkuren verder te werken, put je jezelf uit. Op een bepaald moment zegt je lichaam ‘stop’. Eén trigger kan dan genoeg zijn om alles stil te leggen. In dat opzicht gebeurt het dus wel plots, maar de aanloop is iets van maanden of zelfs jaren.”

Ga professioneel aan de slag met burn-out

Met de toename van burn-outgevallen groeit de nood aan deskundige ondersteuning, zowel ter preventie als voor herstel. SyntraPXL speelt hierop in met drie unieke opleidingen, elk toegespitst op een eigen aspect van dit urgente probleem:

1. Stress- en burn-outcoach

Als je graag anderen wil leren ondersteunen in hun weerbaarheid tegen stress en burn-out, dan is deze gespecialiseerde coachingsopleiding ideaal voor jou. Met name HR-professionals, managers en bedrijfsartsen hebben hier veel baat bij.

2. Versterk je mentale veerkracht: omgaan met stress en burn-out

Deze kortlopende opleiding van twee sessies richt zich op het verbeteren van persoonlijke veerkracht in het omgaan met stress en burn-out. De opleiding is een aanrader voor werknemers die druk en stress ervaren in hun werk en een burn-out willen voorkomen.

3. Burn-out preventie in de zorg

Deze opleiding, bestaande uit 15 sessies, is specifiek gericht op professionals in de zorgsector. De opleiding helpt je om op een andere manier naar je 'zorghouding' te kijken, zodat je met een minimale inspanning een maximale impact kan maken in de welzijnssector.

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.