Crypto voor beginners: zo zit het in elkaar

1 maand 1 week geleden

Voor velen is crypto een onbekende wereld die ze liever links laten liggen. Want wat ís crypto eigenlijk? En is het nog wel de moeite om erin te investeren? Op die laatste vraag antwoordt crypto-experte Anne Swers alvast volmondig ‘ja’! Deze docente van de opleiding ‘Crypto voor beginners’ neemt ons mee voor een eerste kennismaking.

crypto

Van Dale definieert de cryptomunt als ‘digitaal geld, databestanden die een bepaalde waarde vertegenwoordigen’. Crypto is dus eigenlijk digitaal geld, Anne?

Anne Swers: “Dat klopt! Crypto is een digitale vorm van geld die gebruikmaakt van cryptografie voor beveiliging. Vandaar de naam. Crypto komt van het Griekse kruptos: verborgen. Er is geen sprake van banken of tussenpersonen – alleen jij en je digitale portemonnee.”

Toch is er niet slechts één cryptomunt, maar wel 23.000! Dat schrikt behoorlijk af, want waar moeten we dan beginnen?

“Belangrijk hierin is om je basis goed te hebben. Vertrek bij Bitcoin, de pionier, de rockster onder de crypto’s. Dat wil niet zeggen: investeer in Bitcoin, maar het is wel de beste manier om te begrijpen wat het is en hoe het werkt. Kortom: waar crypto begon. Als je dat begrijpt, kan je verder gaan naar Ethereum, de tweede grootste en bekendste coin onder de crypto's.

Nadien kan je zelf kiezen waar je je op focust en waar je interesse naar uitgaat. Er zijn talloze altcoins en tokens die hun eigen unieke eigenschappen hebben. Je kan het bijna zien als een grote bibliotheek. Je gaat ook niet alle boeken lezen, maar kiest er enkele op basis van wat je graag leest. Zo werkt het precies bij crypto. Interesse in ecologische projecten? Dan kan je op zoek gaan naar munten die zich daarop richten.”

Ik heb 300 euro spaargeld, kan ik die investeren in crypto?

“Ah, de geldvraag! Het korte antwoord? Ja, je kunt met 300 euro beginnen, je kan zelfs met 5 euro beginnen. Cryptocurrency is niet alleen voor de rijken en machtigen, net het tegengestelde is waar! Je kan met kleine bedragen beginnen en langzaam groeien. Maar onthoud, net als bij andere meer traditionele investeringen of beleggingen: investeer alleen wat je bereid bent te verliezen.

Het grootste deel van je budget hou je het best voor stabielere beleggingsproducten. Stel: je wil per maand € 300 beleggen, dan kan je best € 200 klassiek en € 100 risicovol beleggen (afhankelijk van je leeftijd, risicoprofiel, etc.). Cryptomarkten kunnen wild en dus risicovol zijn, maar met kennis van zaken kan je de golven wel beter doorzwemmen.”

“Ook met slechts 5 euro kan je investeren in crypto. Het belangrijkste is dat je er met kennis van zaken aan begint”

Investeren in crypto is dus nog steeds de moeite?

“Zeker weten! Er worden steeds nieuwe kansen gecreëerd. Zo werd vorige week, precies veertien jaar na het historische lanceren van Bitcoin, een eerste ETF voor Bitcoin goedgekeurd door de SEC (de Amerikaanse beurswaakhond). Een ETF of ‘Exchange-Traded Fund’ is een klassiek beursinstrument. Kort gezegd zullen dus ook traditionele beleggers voortaan toegang hebben tot de prijs van Bitcoin, via een gereguleerd beursgenoteerd fonds en niet langer via digitale portefeuilles.

Dit is een gigantische erkenning voor crypto en de 'store of value' die Bitcoin is. Het bevestigt de kracht die crypto in zich heeft om onze financiële manier van werken voorgoed te veranderen.”

Crypto wordt steeds meer een vertrouwd begrip, denk je?

“Inderdaad. Neem nu even de KBC-app waar je plots 'katecoins' ziet. Als de huisbankier van de modale Belg zoiets doet, dan zie ik dat als een poging om het begrip 'coin' of digitale munt vertrouwd te maken. Ook Europa werkt hard aan een digitale gecentraliseerde munt, de digitale euro. Je kan steeds meer voorbeelden vinden van systemen en instanties die vandaag een stap richting digitaal geld zetten. Goed, crypto is voor velen misschien nog het wilde westen van geld. We staan tenslotte nog altijd maar aan het begin. Dus onthoud gewoon: zeker de moeite, maar doe je huiswerk, weet waar je in investeert en geniet van de rit!”

Maar er zijn wel ook risico’s aan het investeren in crypto?

“Natuurlijk zijn er risico's. De markt is volatiel, er zijn projecten die misschien niet zo solide zijn als ze lijken, en je moet voorbereid zijn op het onverwachte. Maar hé, elk avontuur heeft zijn uitdagingen, toch? Met kennis, geduld en een vleugje risicotolerantie kan je die stormen doorstaan.

Dus het risico is natuurlijk dat je je geld verliest, dat een project keldert of toch niet zijn verwachtingen waarmaakt. Je kan het wat vergelijken met beleggen in aandelen, de ene keer zijn de resultaten goed en gaat het aandeel omhoog, de andere keer zijn de beleggers teleurgesteld en verkopen ze waardoor de prijs zakt, of heb je een persblunder van jewelste waardoor je een flashcrash krijgt. Die rollercoasters heb je dus ook in crypto, maar vaak nog frequenter en extremer dan op de beurs. 

“Crypto is digitaal geld. Er is dus ook geen bank die je geld veilig houdt. Daar moet je zelf voor zorgen. Langs de andere kant biedt dat ook veel meer vrijheid”

Een ander risico is natuurlijk ook dat het aan jou is om je geld veilig te houden. Er is geen tussenpersoon zoals een bank om je veilig te houden. Banken schrijven allerlei protocollen zodat jij veilig online kan betalen. En toch kunnen ze phishing, scamming, etc. niet tegenhouden. Crypto is precies hetzelfde, alleen heb je die eerste filtering niet. Je gaat dus zelf als veiligheidsagent moeten handelen en goed opletten waar je je portefeuille online verbindt. Je kan zeker wel zeggen dat er een hoger risico is, al zie ik dat gewoon als de keerzijde van meer vrijheid.”

En dan bestaat er ook nog zoiets als NFT. Kan je daar wat uitleg over geven?

“Daarvoor moet je eerst weten wat een blockchain is: een di­gi­taal re­gis­ter waar­in trans­ac­ties met cryp­to­gra­fisch geld zo­als bit­coins, wor­den bij­ge­hou­den. Een blockchain dient om die transacties te beveiligen en fraude te voorkomen.

NFT staat voor ‘non-fungible token’. Concreet is het iets dat net als cryptomunten op een blockchain versleuteld wordt, maar dat niet vervangbaar en dus uniek is. Het zijn eigenlijk een soort van digitale activa. Het kan gaan over tickets, kunst, muziek, etc. Sommige afbeeldingen zijn zo extreem waardevol geworden, net als bepaalde munten. Zelf ben ik de trotse eigenaar van het NFT dat je hiernaast ziet.”

Waarom is de opleiding ‘Crypto voor beginners’ de moeite om te volgen?

“Deze opleiding is als een schatkist vol kennis. Je leert niet alleen over crypto, maar ook over de technologieën erachter. Je ontwikkelt vaardigheden om de markt te begrijpen, doordachte investeringsbeslissingen te nemen en op een juiste manier trends en grafieken te lezen. Dus de opleiding volgen is niet alleen een stapje richting je digitale financiële vrijheid, het is ook intellectuele vrijheid.

Digitaal geld en vooral tokenisatie (wat dat precies is, leer je in de opleiding) gaat over vijf à tien jaar de standaard zijn, het zou toch mooi zijn als je daar nu al kennis van kan opdoen? Bovendien vereist de opleiding geen enkele voorkennis, noch financieel noch technisch. Ik ben zelf geen IT'er maar heb een financiële achtergrond. Ik leg de zaken op een heel behapbare manier uit zodat het geen technologisch oerwoud wordt. De lessen zijn ook heel interactief, we gaan samen platformen verkennen en projecten bestuderen. Iedereen mag op zijn beurt ook coins of tokens naar voren brengen die hij of zij interessant vindt enzovoort. Kortom, we gaan samen op reis in de ontzettend interessante wereld van crypto, blockchain, tokens en meer!”

 

En nu jij!

Helemaal klaar om nu ook zelf de wereld van de cryptomunten te verkennen? 

Schrijf je snel in!

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Eddy Debauve
Artikel

SyntraPXL zet samen met Microsoft in op levenslang leren

Artikel

Ben Moors maakt carrièreswitch naar 3D-tekenaar dankzij SyntraPXL

Na achttien jaar als offsetdrukker vond Ben Moors dat het tijd was voor een nieuwe uitdaging. Hij volgde de opleiding 3D print productdesigner bij SyntraPXL en werkt nu voltijds als 3D-tekenaar bij een orthopedisch bedrijf. Daarnaast engageert hij zich als zelfstandige om allerlei projecten te ontwerpen én 3D-printen. Van een succesvolle carrièreswitch gesproken!

Nieuws

SyntraPXL-docent Dirk Noben maakt 100% groene batterijeninstallatie op T2-campus in Genk

De innovatieve T2-campus in Genk is een pareltje rijker. Docent en technisch adviseur Dirk Noben bouwde er deze indrukwekkende batterijeninstallatie. De installatie is niet alleen leerrijk, maar ook 100% groen én circulair. De energie voor al deze batterijen komt immers uit de zonnepanelen op het dak van de T2-campus.

Artikel

Dé 10 opleidingen die jou lentekriebels geven

Toegegeven: de lente lijkt soms nog ver weg. Gelukkig zijn er naast een stralend zonnetje nog andere manieren om in de voorjaarsstemming te geraken. Je inschrijven voor een van deze tien opleidingen, bijvoorbeeld!

Artikel

De wondere wereld van Arduino

Arduino: het klinkt als een romantisch stadje in de Toscaanse heuvels. Toch is de enige link met Italië het feit dat dit mini-computertje daar is uitgevonden. Wikipedia omschrijft Arduino als een open source elektronisch platform waarmee je eenvoudig elektronica kan programmeren. Wij gaan in deze blogpost wat dieper op de mogelijkheden in. Van pure fun tot professioneel gebruik: dit kan je met een Arduino!

sso wijzigingen syntrapxl
Nieuws

Veilig en vereenvoudigd: de overgang naar SSO bij SyntraPXL