Burn-out begrijpen en aanpakken: 3 cruciale opleidingen

6 months 2 weeks geleden

Burn-out is een steeds vaker voorkomend probleem in onze snel veranderende en veeleisende wereld. Het aantal gevallen van burn-out stijgt jaarlijks, en er is een dringende behoefte aan professionele begeleiding om mensen zowel preventief als curatief te ondersteunen​​. Hier bespreken we drie unieke opleidingen, elk met een specifieke focus en aanpak om dit groeiende probleem aan te pakken.

burn-out

1. Stress- en burn-outcoach

Deze gespecialiseerde opleiding richt zich op het coachen van individuen rond stress en burn-out. Het is bijzonder relevant voor HR-medewerkers, leidinggevenden of arbeidsgeneesheren. In deze opleiding leer je een breed scala aan coachingtechnieken, tools en theorieën om een deskundige burn-out coach te worden. Je verwerft kennis over de kenmerken en mogelijke oorzaken van burn-out, en hoe je een effectief coachingtraject naar herstel opbouwt. Ook worden de preventie en het (h)erkennen van signalen van burn-out, zelfzorg door de coachee, en de re-integratie na een burn-out behandeld​​​​.

2. Versterk je mentale veerkracht: omgaan met stress en burn-out

Deze kortlopende opleiding van twee sessies richt zich op het verbeteren van persoonlijke veerkracht in het omgaan met stress en burn-out. Het is geschikt voor werknemers die druk en stress ervaren in hun werk en een burn-out willen voorkomen. De opleiding biedt praktische tips en tools om de mentale veerkracht te versterken, met name in tijden van grote veranderingen en crises. Je leert om druk, stress en angst toe te laten in je leven en er beter mee om te gaan. Dit omvat onder andere het herkennen van je eigen signalen en deze bespreekbaar maken, focus- en pressuremanagement, en het opbouwen van veerkracht met energiegevers​​.

3. Burn-out preventie in de zorg

Deze opleiding, bestaande uit 15 sessies, is specifiek gericht op professionals in de zorgsector. Het doel is om burn-out te voorkomen en de werkvreugde te optimaliseren. Deze opleiding helpt je om op een andere manier naar je 'zorghouding' te kijken, waardoor je leert hoe je met een minimale inspanning een maximale impact kunt maken in de welzijnssector. Je krijgt inzicht in de regels, patronen en dynamieken van jouw zorgrelaties, en leert interventies en hulpmiddelen voor zelfzorg en het behoud van je eigen gezondheid​​.

Wie van de drie?

Elke opleiding heeft een unieke focus: de "Stress- en burn-outcoach" opleiding leidt je op tot een deskundige coach, "Versterk je mentale veerkracht" richt zich op individuele veerkracht en zelfzorg, terwijl "Burn-out preventie in de zorg" specifiek ontworpen is voor zorgprofessionals. Door het kiezen van de juiste opleiding, kun je een waardevolle bijdrage leveren aan het voorkomen en behandelen van burn-out, zowel voor jezelf als voor anderen.

Ga professioneel aan de slag met burn-out

Burn-out is een complexe uitdaging die een professionele aanpak vereist. Of je nu een HR-medewerker, leidinggevende, zorgprofessional of iemand bent die gewoonweg beter met stress en burn-out wil omgaan, er is een opleiding voor jou. Neem de tijd om alle beschikbare opties te bekijken. 

Ga naar de opleidingen

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
fotografie
Artikel

“Het is een grote troef om als journalist ook goede foto’s te kunnen maken”

Artikel

De 5 voordelen van een zomerse bijscholing

Zien juli en augustus er in jouw agenda nog relatief rustig uit? Dan is het hoog tijd om je in te schrijven voor een opleiding van onze summerschool. Je verbetert er niet alleen je expertise mee, het biedt ook nog vier andere voordelen.

Artikel

Van steunzolen maken tot HTML schrijven

Jill Wets werkte jarenlang in de orthopedie. Met plezier en toewijding maakte ze steunzolen en specialiseerde ze zich in rolstoelen, maar intussen bleef ook haar andere passie groeien: die voor de IT. Toen haar contract in de orthopedische sector afliep, besloot ze de sprong naar full stack developer te wagen, en dat bleek een goede keuze.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

hoeveel ga ik verdienen
Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?