Burn-out begrijpen en aanpakken: 3 cruciale opleidingen

3 weken geleden

Burn-out is een steeds vaker voorkomend probleem in onze snel veranderende en veeleisende wereld. Het aantal gevallen van burn-out stijgt jaarlijks, en er is een dringende behoefte aan professionele begeleiding om mensen zowel preventief als curatief te ondersteunen​​. Hier bespreken we drie unieke opleidingen, elk met een specifieke focus en aanpak om dit groeiende probleem aan te pakken.

burn-out

1. Stress- en burn-outcoach

Deze gespecialiseerde opleiding richt zich op het coachen van individuen rond stress en burn-out. Het is bijzonder relevant voor HR-medewerkers, leidinggevenden of arbeidsgeneesheren. In deze opleiding leer je een breed scala aan coachingtechnieken, tools en theorieën om een deskundige burn-out coach te worden. Je verwerft kennis over de kenmerken en mogelijke oorzaken van burn-out, en hoe je een effectief coachingtraject naar herstel opbouwt. Ook worden de preventie en het (h)erkennen van signalen van burn-out, zelfzorg door de coachee, en de re-integratie na een burn-out behandeld​​​​.

2. Versterk je mentale veerkracht: omgaan met stress en burn-out

Deze kortlopende opleiding van twee sessies richt zich op het verbeteren van persoonlijke veerkracht in het omgaan met stress en burn-out. Het is geschikt voor werknemers die druk en stress ervaren in hun werk en een burn-out willen voorkomen. De opleiding biedt praktische tips en tools om de mentale veerkracht te versterken, met name in tijden van grote veranderingen en crises. Je leert om druk, stress en angst toe te laten in je leven en er beter mee om te gaan. Dit omvat onder andere het herkennen van je eigen signalen en deze bespreekbaar maken, focus- en pressuremanagement, en het opbouwen van veerkracht met energiegevers​​.

3. Burn-out preventie in de zorg

Deze opleiding, bestaande uit 15 sessies, is specifiek gericht op professionals in de zorgsector. Het doel is om burn-out te voorkomen en de werkvreugde te optimaliseren. Deze opleiding helpt je om op een andere manier naar je 'zorghouding' te kijken, waardoor je leert hoe je met een minimale inspanning een maximale impact kunt maken in de welzijnssector. Je krijgt inzicht in de regels, patronen en dynamieken van jouw zorgrelaties, en leert interventies en hulpmiddelen voor zelfzorg en het behoud van je eigen gezondheid​​.

Wie van de drie?

Elke opleiding heeft een unieke focus: de "Stress- en burn-outcoach" opleiding leidt je op tot een deskundige coach, "Versterk je mentale veerkracht" richt zich op individuele veerkracht en zelfzorg, terwijl "Burn-out preventie in de zorg" specifiek ontworpen is voor zorgprofessionals. Door het kiezen van de juiste opleiding, kun je een waardevolle bijdrage leveren aan het voorkomen en behandelen van burn-out, zowel voor jezelf als voor anderen.

Ga professioneel aan de slag met burn-out

Burn-out is een complexe uitdaging die een professionele aanpak vereist. Of je nu een HR-medewerker, leidinggevende, zorgprofessional of iemand bent die gewoonweg beter met stress en burn-out wil omgaan, er is een opleiding voor jou. Neem de tijd om alle beschikbare opties te bekijken. 

Ga naar de opleidingen

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
burn-out stress
Artikel

“Dé reden voor het toenemende aantal burn-outs? Onze smartphone”

Artikel

SyntraPXL en Liantis leiden samen accountants op

Liantis ondersteunt ondernemende mensen. SyntraPXL biedt opleidingen aan. Twee partijen die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben, wisten toch een duurzame samenwerking op te zetten. Eentje waar zowel Liantis als SyntraPXL veel baat bij heeft!

Artikel

Zoals het klokje bij SyntraPXL tikt …

De opleiding horlogemaker – hersteller gooit hoge ogen. Al vier cursisten slaagden na het behalen van hun diploma voor het examen van tophorlogemerk Omega. Een van hen is Koen Vanwyngaerden, die zichzelf met een score van meer dan 80% nu tot de beste horlogemakers van de Benelux mag rekenen.

Artikel

Limburg blijft groeien als kenniscentrum

Limburg is als kenniscentrum in volle ontwikkeling, met de bestaande, herkenbare en deels ook buiten Limburg erkende ecosystemen zoals Corda, T2-campus, Health en Bouw. Hogeschool PXL heeft een ambitieus plan: 5 campussen voor onderzoek en onderwijs in Limburg zullen worden getransformeerd tot levendige state-of-the-art campussen en sterke ecosystemen met aandacht voor duurzaamheid. Deze visie is vertaald in afzonderlijke masterplannen. Het project PXL BusinessHUB situeert zich in een masterplan dat zal worden uitgerold aan de Elfde-Liniestraat in Hasselt: “Doorbraak PXL”. Dit doen ze natuurlijk niet alleen, verschillende partners waaronder ook SyntraPXL zullen hieraan meehelpen.

Artikel

Chocolatier Jolien hoort sinds dit jaar bij de beste van België

Chocolatier Jolien Delvaux, ex-cursist SyntraPXL, heeft erkenning gekregen in de Gault&Millau en blijft haar palet van chocoladesmaken vernieuwen. In een tijdsbestek van slechts vier jaar heeft Jolien in Aarschot naam gemaakt met haar atelier, Atelier Delvaux. Dit atelier hoort nu bij de beste chocolatiers van België en heeft een welverdiende plek in de Gault&Millau.

Artikel

De weg naar geluk