3 straffe bierkenners: deel 3

9 months 2 weeks geleden

De opleiding zytholoog blijkt interessante personen aan te trekken. Zo is er een docent die twee keer wereldkampioen bierschenken is geweest, een andere met een wel heel bijzonder parcours en een cursist die zijn eigen microbrouwerij oprichtte. Deze week aan het woord: de brouwer!

Zytholoog

Bier met een vleugje koffie

Uit het SyntraPXL-parcours van Eddy Huysmans valt één duidelijke passie af te lezen: bier. Hij volgde eerst de opleiding microbrouwer-craftbrewer en specialiseerde zich daarna verder als zytholoog. Na wikken en wegen richtte hij micro-brouwerij de Rechter op.

“Al sinds de jaren 90 ben ik amateuristisch bezig met bier. Toen SyntraPXL in 2017 de opleiding microbrouwer-craftbrewer in het leven riep, was ik er meteen bij. Het was een erg succesvol jaar, want van de twaalf cursisten zijn er acht een eigen brouwerij begonnen. Ook ik speelde met dat idee, maar het duurde nog een paar jaar voor ik de sprong durfde te wagen. Ik wilde ook het financiële plaatje grondig bekijken, offertes vergelijken, etc.”

Eddy en een vriend winnen op een open dag van Brouwland (een leverancier voor wijnmakers, bierbrouwers, likeurbereiders en kaasmakers, red.) een brouwinstallatie ter waarde van 3000 euro. Die ‘kleine’ installatie blijkt de perfecte voorbereiding op het echte werk, want in 2021 is het zover: Eddy schaft een professionele brouwinstallatie aan en richt microrouwerij De Rechter op. Daar brouwt hij zes verschillende bieren met originele namen als ‘Right Honey’ en ‘Hasseltse Stoute’. De smaken gaan van een licht blond bier met toetsen van limoen en citroen tot een zwart bier met speculaaskruiden en koffietoetsen. Het is duidelijk: hier is een fijnproever aan het werk. Dat blijkt ook uit het leuke extraatje dat Eddy in zijn brouwerij aanbiedt.

Brouw je eigen bier

“Wie zelf een bierrecept maar geen brouwinstallatie heeft, kan zijn recept in mijn brouwerij laten brouwen. Maar ook wie geen recept heeft, kan bij ons terecht. Met deze klanten ga ik op zoek naar wat hen ligt. Willen ze een fruitig bier of net een zuur? Met wat minder koriander of net wat meer kaneel? Als we eruit zijn, brouw ik het recept dat zij willen. Dat gebeurt in een oplage van vijfhonderd liter. Ik heb al gebrouwen voor huwelijken, studentenverenigingen, goede doelen, bierfirma’s en andere brouwerijen."

“De tips en tricks die ik bij SyntraPXL heb geleerd, pas ik nog dagelijks toe in mijn microbrouwerij”

"De tips en tricks die ik in de opleidingen van SyntraPXL heb opgedaan, komen nog dagelijks van pas. Dat gaat van basisvaardigheden als het gebruik van poetsmaterialen tot meer geavanceerde skills als de receptuur van een saison (oor­spron­ke­lijk uit He­ne­gou­wen af­kom­stig am­ber­kleu­rig bier van ho­ge gis­ting, red.) of het brouwen van een stout (soort van ver­ster­kend, don­ker En­gels bier, red.). In de opleiding zytholoog leerde ik dan weer echt spelen met smaken: wat gebeurt er als ik kruiden toevoeg aan een bier, welke hapjes kan ik met welke bieren combineren, enzovoort. Het blijft voor mij een heel boeiende en uitdagende wereld”, besluit Eddy.

Wat leer je tijdens de opleiding zytholoog?

In het eerste jaar van de opleiding werk je rond het herkennen en ontdekken van smaken en waar deze smaken vandaan komen. Je leert aftoetsen of de bieren aan bepaalde bierstijlen voldoen. Er komen hierbij niet alleen Belgische maar ook veel buitenlandse bierstijlen aan bod.

In het tweede jaar combineer je de kennis van het proeven van bier met gerechten en ga je werken rond foodpairing. Al doende leer je om thuis of voor restaurants mooie en verrassende combinaties te maken die zowel het bier als een gerecht naar een hoger niveau tillen.

Wat leer je tijdens de opleiding microbrouwer-craftbrewer?

Naast grondstoffen, fermentatiemethodes, het brouwproces, brouwtechnologie, enz. kom je in deze opleiding ook alles te weten over de organisatie in een brouwerij. Je leert niet enkel de verschillende bierstijlen te brouwen en je eigen recept uit te schrijven, maar ook hoe je je bier in distributie kan brengen. Je leert hoe je een community en lokale betrokkenheid kan creëren en hoe je een commercieel beleid kan voeren.

Na het succesvol afronden van deze opleiding beschik je met andere woorden over alle vaardigheden om je eigen microbrouwerij op te starten.

Wil jij ook je eigen bier leren brouwen of een echte bierkenner worden?

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.