3 straffe bierkenners: deel 3

7 months 2 weeks geleden

De opleiding zytholoog blijkt interessante personen aan te trekken. Zo is er een docent die twee keer wereldkampioen bierschenken is geweest, een andere met een wel heel bijzonder parcours en een cursist die zijn eigen microbrouwerij oprichtte. Deze week aan het woord: de brouwer!

Zytholoog

Bier met een vleugje koffie

Uit het SyntraPXL-parcours van Eddy Huysmans valt één duidelijke passie af te lezen: bier. Hij volgde eerst de opleiding microbrouwer-craftbrewer en specialiseerde zich daarna verder als zytholoog. Na wikken en wegen richtte hij micro-brouwerij de Rechter op.

“Al sinds de jaren 90 ben ik amateuristisch bezig met bier. Toen SyntraPXL in 2017 de opleiding microbrouwer-craftbrewer in het leven riep, was ik er meteen bij. Het was een erg succesvol jaar, want van de twaalf cursisten zijn er acht een eigen brouwerij begonnen. Ook ik speelde met dat idee, maar het duurde nog een paar jaar voor ik de sprong durfde te wagen. Ik wilde ook het financiële plaatje grondig bekijken, offertes vergelijken, etc.”

Eddy en een vriend winnen op een open dag van Brouwland (een leverancier voor wijnmakers, bierbrouwers, likeurbereiders en kaasmakers, red.) een brouwinstallatie ter waarde van 3000 euro. Die ‘kleine’ installatie blijkt de perfecte voorbereiding op het echte werk, want in 2021 is het zover: Eddy schaft een professionele brouwinstallatie aan en richt microrouwerij De Rechter op. Daar brouwt hij zes verschillende bieren met originele namen als ‘Right Honey’ en ‘Hasseltse Stoute’. De smaken gaan van een licht blond bier met toetsen van limoen en citroen tot een zwart bier met speculaaskruiden en koffietoetsen. Het is duidelijk: hier is een fijnproever aan het werk. Dat blijkt ook uit het leuke extraatje dat Eddy in zijn brouwerij aanbiedt.

Brouw je eigen bier

“Wie zelf een bierrecept maar geen brouwinstallatie heeft, kan zijn recept in mijn brouwerij laten brouwen. Maar ook wie geen recept heeft, kan bij ons terecht. Met deze klanten ga ik op zoek naar wat hen ligt. Willen ze een fruitig bier of net een zuur? Met wat minder koriander of net wat meer kaneel? Als we eruit zijn, brouw ik het recept dat zij willen. Dat gebeurt in een oplage van vijfhonderd liter. Ik heb al gebrouwen voor huwelijken, studentenverenigingen, goede doelen, bierfirma’s en andere brouwerijen."

“De tips en tricks die ik bij SyntraPXL heb geleerd, pas ik nog dagelijks toe in mijn microbrouwerij”

"De tips en tricks die ik in de opleidingen van SyntraPXL heb opgedaan, komen nog dagelijks van pas. Dat gaat van basisvaardigheden als het gebruik van poetsmaterialen tot meer geavanceerde skills als de receptuur van een saison (oor­spron­ke­lijk uit He­ne­gou­wen af­kom­stig am­ber­kleu­rig bier van ho­ge gis­ting, red.) of het brouwen van een stout (soort van ver­ster­kend, don­ker En­gels bier, red.). In de opleiding zytholoog leerde ik dan weer echt spelen met smaken: wat gebeurt er als ik kruiden toevoeg aan een bier, welke hapjes kan ik met welke bieren combineren, enzovoort. Het blijft voor mij een heel boeiende en uitdagende wereld”, besluit Eddy.

Wat leer je tijdens de opleiding zytholoog?

In het eerste jaar van de opleiding werk je rond het herkennen en ontdekken van smaken en waar deze smaken vandaan komen. Je leert aftoetsen of de bieren aan bepaalde bierstijlen voldoen. Er komen hierbij niet alleen Belgische maar ook veel buitenlandse bierstijlen aan bod.

In het tweede jaar combineer je de kennis van het proeven van bier met gerechten en ga je werken rond foodpairing. Al doende leer je om thuis of voor restaurants mooie en verrassende combinaties te maken die zowel het bier als een gerecht naar een hoger niveau tillen.

Wat leer je tijdens de opleiding microbrouwer-craftbrewer?

Naast grondstoffen, fermentatiemethodes, het brouwproces, brouwtechnologie, enz. kom je in deze opleiding ook alles te weten over de organisatie in een brouwerij. Je leert niet enkel de verschillende bierstijlen te brouwen en je eigen recept uit te schrijven, maar ook hoe je je bier in distributie kan brengen. Je leert hoe je een community en lokale betrokkenheid kan creëren en hoe je een commercieel beleid kan voeren.

Na het succesvol afronden van deze opleiding beschik je met andere woorden over alle vaardigheden om je eigen microbrouwerij op te starten.

Wil jij ook je eigen bier leren brouwen of een echte bierkenner worden?

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
fotografie
Artikel

“Het is een grote troef om als journalist ook goede foto’s te kunnen maken”

Artikel

De 5 voordelen van een zomerse bijscholing

Zien juli en augustus er in jouw agenda nog relatief rustig uit? Dan is het hoog tijd om je in te schrijven voor een opleiding van onze summerschool. Je verbetert er niet alleen je expertise mee, het biedt ook nog vier andere voordelen.

Artikel

Van steunzolen maken tot HTML schrijven

Jill Wets werkte jarenlang in de orthopedie. Met plezier en toewijding maakte ze steunzolen en specialiseerde ze zich in rolstoelen, maar intussen bleef ook haar andere passie groeien: die voor de IT. Toen haar contract in de orthopedische sector afliep, besloot ze de sprong naar full stack developer te wagen, en dat bleek een goede keuze.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

hoeveel ga ik verdienen
Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?