3 straffe bierkenners: deel 3

1 maand 3 weken geleden

De opleiding zytholoog blijkt interessante personen aan te trekken. Zo is er een docent die twee keer wereldkampioen bierschenken is geweest, een andere met een wel heel bijzonder parcours en een cursist die zijn eigen microbrouwerij oprichtte. Deze week aan het woord: de brouwer!

Zytholoog

Bier met een vleugje koffie

Uit het SyntraPXL-parcours van Eddy Huysmans valt één duidelijke passie af te lezen: bier. Hij volgde eerst de opleiding microbrouwer-craftbrewer en specialiseerde zich daarna verder als zytholoog. Na wikken en wegen richtte hij micro-brouwerij de Rechter op.

“Al sinds de jaren 90 ben ik amateuristisch bezig met bier. Toen SyntraPXL in 2017 de opleiding microbrouwer-craftbrewer in het leven riep, was ik er meteen bij. Het was een erg succesvol jaar, want van de twaalf cursisten zijn er acht een eigen brouwerij begonnen. Ook ik speelde met dat idee, maar het duurde nog een paar jaar voor ik de sprong durfde te wagen. Ik wilde ook het financiële plaatje grondig bekijken, offertes vergelijken, etc.”

Eddy en een vriend winnen op een open dag van Brouwland (een leverancier voor wijnmakers, bierbrouwers, likeurbereiders en kaasmakers, red.) een brouwinstallatie ter waarde van 3000 euro. Die ‘kleine’ installatie blijkt de perfecte voorbereiding op het echte werk, want in 2021 is het zover: Eddy schaft een professionele brouwinstallatie aan en richt microrouwerij De Rechter op. Daar brouwt hij zes verschillende bieren met originele namen als ‘Right Honey’ en ‘Hasseltse Stoute’. De smaken gaan van een licht blond bier met toetsen van limoen en citroen tot een zwart bier met speculaaskruiden en koffietoetsen. Het is duidelijk: hier is een fijnproever aan het werk. Dat blijkt ook uit het leuke extraatje dat Eddy in zijn brouwerij aanbiedt.

Brouw je eigen bier

“Wie zelf een bierrecept maar geen brouwinstallatie heeft, kan zijn recept in mijn brouwerij laten brouwen. Maar ook wie geen recept heeft, kan bij ons terecht. Met deze klanten ga ik op zoek naar wat hen ligt. Willen ze een fruitig bier of net een zuur? Met wat minder koriander of net wat meer kaneel? Als we eruit zijn, brouw ik het recept dat zij willen. Dat gebeurt in een oplage van vijfhonderd liter. Ik heb al gebrouwen voor huwelijken, studentenverenigingen, goede doelen, bierfirma’s en andere brouwerijen."

“De tips en tricks die ik bij SyntraPXL heb geleerd, pas ik nog dagelijks toe in mijn microbrouwerij”

"De tips en tricks die ik in de opleidingen van SyntraPXL heb opgedaan, komen nog dagelijks van pas. Dat gaat van basisvaardigheden als het gebruik van poetsmaterialen tot meer geavanceerde skills als de receptuur van een saison (oor­spron­ke­lijk uit He­ne­gou­wen af­kom­stig am­ber­kleu­rig bier van ho­ge gis­ting, red.) of het brouwen van een stout (soort van ver­ster­kend, don­ker En­gels bier, red.). In de opleiding zytholoog leerde ik dan weer echt spelen met smaken: wat gebeurt er als ik kruiden toevoeg aan een bier, welke hapjes kan ik met welke bieren combineren, enzovoort. Het blijft voor mij een heel boeiende en uitdagende wereld”, besluit Eddy.

Wat leer je tijdens de opleiding zytholoog?

In het eerste jaar van de opleiding werk je rond het herkennen en ontdekken van smaken en waar deze smaken vandaan komen. Je leert aftoetsen of de bieren aan bepaalde bierstijlen voldoen. Er komen hierbij niet alleen Belgische maar ook veel buitenlandse bierstijlen aan bod.

In het tweede jaar combineer je de kennis van het proeven van bier met gerechten en ga je werken rond foodpairing. Al doende leer je om thuis of voor restaurants mooie en verrassende combinaties te maken die zowel het bier als een gerecht naar een hoger niveau tillen.

Wat leer je tijdens de opleiding microbrouwer-craftbrewer?

Naast grondstoffen, fermentatiemethodes, het brouwproces, brouwtechnologie, enz. kom je in deze opleiding ook alles te weten over de organisatie in een brouwerij. Je leert niet enkel de verschillende bierstijlen te brouwen en je eigen recept uit te schrijven, maar ook hoe je je bier in distributie kan brengen. Je leert hoe je een community en lokale betrokkenheid kan creëren en hoe je een commercieel beleid kan voeren.

Na het succesvol afronden van deze opleiding beschik je met andere woorden over alle vaardigheden om je eigen microbrouwerij op te starten.

Wil jij ook je eigen bier leren brouwen of een echte bierkenner worden?

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
burn-out stress
Artikel

“Dé reden voor het toenemende aantal burn-outs? Onze smartphone”

Artikel

SyntraPXL en Liantis leiden samen accountants op

Liantis ondersteunt ondernemende mensen. SyntraPXL biedt opleidingen aan. Twee partijen die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben, wisten toch een duurzame samenwerking op te zetten. Eentje waar zowel Liantis als SyntraPXL veel baat bij heeft!

Artikel

Burn-out begrijpen en aanpakken: 3 cruciale opleidingen

Burn-out is een steeds vaker voorkomend probleem in onze snel veranderende en veeleisende wereld. Het aantal gevallen van burn-out stijgt jaarlijks, en er is een dringende behoefte aan professionele begeleiding om mensen zowel preventief als curatief te ondersteunen​​. Hier bespreken we drie unieke opleidingen, elk met een specifieke focus en aanpak om dit groeiende probleem aan te pakken.

Artikel

Zoals het klokje bij SyntraPXL tikt …

De opleiding horlogemaker – hersteller gooit hoge ogen. Al vier cursisten slaagden na het behalen van hun diploma voor het examen van tophorlogemerk Omega. Een van hen is Koen Vanwyngaerden, die zichzelf met een score van meer dan 80% nu tot de beste horlogemakers van de Benelux mag rekenen.

Artikel

De weg naar geluk

TV Limburg zond dit jaar zes afleveringen van ‘De weg naar geluk’ uit. Het programma brengt warme verhalen over mensen die aan een nieuw hoofdstuk in hun leven beginnen. Je ontdekt hier hoe SyntraPXL daar op een waardevolle manier aan heeft bijgedragen.

Artikel

Chocolatier Jolien hoort sinds dit jaar bij de beste van België