3 straffe bierkenners: deel 2

9 months 2 weeks geleden

De opleiding zytholoog blijkt interessante personen aan te trekken. Zo is er een docent die twee keer wereldkampioen bierschenken is geweest, een andere met een wel heel bijzonder parcours en een cursist die zijn eigen microbrouwerij oprichtte. Deze week aan het woord: de docent die ooit zelf cursist was!

zytholoog

Mijn bier smaakt naar spaghettisaus

Gery Vanloffelt leert cursisten van de opleiding zytholoog en sommelier hoe ze bier moeten proeven. Op Instagram vind je hem onder zijn gewaardeerde account @belgiantaster.

“Ik ging de opleiding zytholoog puur uit interesse volgen. Het was zeker niet mijn bedoeling om er mijn beroep van te maken, laat staan zelf docent te worden. De opleiding viel echter letterlijk en figuurlijk erg in de smaak. Ik heb me volledig gegeven!”

Gery schreef als afronding van de opleiding een eindwerk dat op z’n zachtst gezegd ‘lijvig’ was en een wel heel bijzondere titel droeg: ‘Mijn bier smaakt naar spaghettisaus’.

“Wanneer je verschillende mensen vraagt om met dezelfde ingrediënten spaghettisaus te maken, zal die bij iedereen anders smaken. Dit is ook zo met bier: elk bier bestaat uit dezelfde vier basisingrediënten. Wat een brouwer daar mee doet, is wat het bier zo bijzonder maakt en zijn eigen unieke smaak geeft. Dat is toch ongelooflijk boeiend?”

Toen een van de docenten zythologie aangaf dat hij niet langer kon blijven lesgeven, werd Gery gevraagd zijn module over te nemen. “Dat doe ik nu een drietal jaar, en nog steeds met veel plezier”, vertelt Gery. “Ik leer de cursisten hoe ze een bier moeten proeven. Dat begint met simpelweg naar het flesje kijken. Daarna luisteren we: hoe klinkt het als je het flesje opent? Pas dan komt het ruiken en effectief proeven. Heel frappant is dat veel cursisten aan het begin van de opleiding een afkeer hebben van zure bierstijlen, maar die afkeer tegen de laatste les is omgevormd tot een ware voorliefde! Dat ik als docent kan helpen het smakenpalet van de cursisten uit te breiden, vind ik een enorme meerwaarde.”

“Leuk toch, hoe een cursist aan het begin van de opleiding een afkeer heeft van zure bierstijlen, en dat tegen het einde vaak een voorliefde wordt”

Een biertje op het werk

Sinds een aantal jaar werkt Gery voltijds in de bierwereld. Bij Enigma Brewery staat hij in voor de export van de bieren naar het buitenland. “Ook daar organiseer ik proeverijen. En dan is er ook nog mijn Instagram-account @belgiantaster, waar ik neutrale posts maak over de smaak van een bepaald bier en hoe die smaak tot stand komt. Wat ooit begon als een hobby, is nu dus mijn beroep en passie!

Ik vind het geweldig om te zien hoeveel cursisten na hun opleiding ook werk vinden in de bierwereld. Van uitbaters van de betere bierrestaurants tot gekende biersommeliers, brouwers, bierschrijvers en zelfs -proevers die door brouwerijen worden gevraagd om hun bieren professioneel te beoordelen.”

En nu jij!

Wil jij ook alle mogelijke smaken van een bier leren kennen en omschrijven of van je passie voor bier je beroep maken?

Schrijf je in voor de opleiding zytholoog

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.