3 straffe bierkenners: deel 2

7 months 2 weeks geleden

De opleiding zytholoog blijkt interessante personen aan te trekken. Zo is er een docent die twee keer wereldkampioen bierschenken is geweest, een andere met een wel heel bijzonder parcours en een cursist die zijn eigen microbrouwerij oprichtte. Deze week aan het woord: de docent die ooit zelf cursist was!

zytholoog

Mijn bier smaakt naar spaghettisaus

Gery Vanloffelt leert cursisten van de opleiding zytholoog en sommelier hoe ze bier moeten proeven. Op Instagram vind je hem onder zijn gewaardeerde account @belgiantaster.

“Ik ging de opleiding zytholoog puur uit interesse volgen. Het was zeker niet mijn bedoeling om er mijn beroep van te maken, laat staan zelf docent te worden. De opleiding viel echter letterlijk en figuurlijk erg in de smaak. Ik heb me volledig gegeven!”

Gery schreef als afronding van de opleiding een eindwerk dat op z’n zachtst gezegd ‘lijvig’ was en een wel heel bijzondere titel droeg: ‘Mijn bier smaakt naar spaghettisaus’.

“Wanneer je verschillende mensen vraagt om met dezelfde ingrediënten spaghettisaus te maken, zal die bij iedereen anders smaken. Dit is ook zo met bier: elk bier bestaat uit dezelfde vier basisingrediënten. Wat een brouwer daar mee doet, is wat het bier zo bijzonder maakt en zijn eigen unieke smaak geeft. Dat is toch ongelooflijk boeiend?”

Toen een van de docenten zythologie aangaf dat hij niet langer kon blijven lesgeven, werd Gery gevraagd zijn module over te nemen. “Dat doe ik nu een drietal jaar, en nog steeds met veel plezier”, vertelt Gery. “Ik leer de cursisten hoe ze een bier moeten proeven. Dat begint met simpelweg naar het flesje kijken. Daarna luisteren we: hoe klinkt het als je het flesje opent? Pas dan komt het ruiken en effectief proeven. Heel frappant is dat veel cursisten aan het begin van de opleiding een afkeer hebben van zure bierstijlen, maar die afkeer tegen de laatste les is omgevormd tot een ware voorliefde! Dat ik als docent kan helpen het smakenpalet van de cursisten uit te breiden, vind ik een enorme meerwaarde.”

“Leuk toch, hoe een cursist aan het begin van de opleiding een afkeer heeft van zure bierstijlen, en dat tegen het einde vaak een voorliefde wordt”

Een biertje op het werk

Sinds een aantal jaar werkt Gery voltijds in de bierwereld. Bij Enigma Brewery staat hij in voor de export van de bieren naar het buitenland. “Ook daar organiseer ik proeverijen. En dan is er ook nog mijn Instagram-account @belgiantaster, waar ik neutrale posts maak over de smaak van een bepaald bier en hoe die smaak tot stand komt. Wat ooit begon als een hobby, is nu dus mijn beroep en passie!

Ik vind het geweldig om te zien hoeveel cursisten na hun opleiding ook werk vinden in de bierwereld. Van uitbaters van de betere bierrestaurants tot gekende biersommeliers, brouwers, bierschrijvers en zelfs -proevers die door brouwerijen worden gevraagd om hun bieren professioneel te beoordelen.”

En nu jij!

Wil jij ook alle mogelijke smaken van een bier leren kennen en omschrijven of van je passie voor bier je beroep maken?

Schrijf je in voor de opleiding zytholoog

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
fotografie
Artikel

“Het is een grote troef om als journalist ook goede foto’s te kunnen maken”

Artikel

De 5 voordelen van een zomerse bijscholing

Zien juli en augustus er in jouw agenda nog relatief rustig uit? Dan is het hoog tijd om je in te schrijven voor een opleiding van onze summerschool. Je verbetert er niet alleen je expertise mee, het biedt ook nog vier andere voordelen.

Artikel

Van steunzolen maken tot HTML schrijven

Jill Wets werkte jarenlang in de orthopedie. Met plezier en toewijding maakte ze steunzolen en specialiseerde ze zich in rolstoelen, maar intussen bleef ook haar andere passie groeien: die voor de IT. Toen haar contract in de orthopedische sector afliep, besloot ze de sprong naar full stack developer te wagen, en dat bleek een goede keuze.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

hoeveel ga ik verdienen
Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?