3 straffe bierkenners: deel 1

2 maanden 1 week geleden

De opleiding zytholoog blijkt interessante personen aan te trekken. Zo is er een docent die twee keer wereldkampioen bierschenken is geweest, een andere met een wel heel bijzonder parcours en een cursist die zijn eigen microbrouwerij oprichtte. Deze week aan het woord: de wereldkampioen!

Zytholoog

Het perfecte pintje

Tommy Goukens is al tien jaar docent biersommeliertechnieken binnen de opleiding zytholoog. Hij weet alles over bieren tappen, schenken en serveren. Waar andere onderdelen van de opleiding focussen op grondstoffen, gisting of wetgeving, draait het in Tommy’s lessen vooral om de beleving. Want een perfect glas bier tappen, is geen sinecure.

“Wie een perfect pintje wil tappen, heeft in de eerste plaats een goede tapinstallatie nodig. Daarom komen ook het onderhoud en de techniek van zo’n installatie tijdens mijn lessen aan bod. Maar we gaan vooral aan de slag met het tappen zelf. Het leukste onderdeel, als je het mij vraagt. (lacht)”

Hoe zo’n perfect pintje eruit moet zien, weet Tommy als geen ander. Zowel in 1998 als in 2008 werd hij wereldkampioen bierschenken en -tappen. Dat hij die titel twee keer op zijn naam mag schrijven, is uitzonderlijk.

“Ik ben de enige ter wereld die twéé keer wereldkampioen bierschenken werd"

“Bij mijn deelname in 1998 won ik. Toen ik in 2008 mijn vader inschreef, liep het echter anders dan verwacht. Mijn vader kon op de dag van het kampioenschap niet aanwezig zijn, en dus ging ik hem vervangen. Tegen alle verwachtingen in won ik nog een keer – ook al mag je de titel wereldkampioen bierschenken eigenlijk maar één keer krijgen”, vertelt Tommy.

Tommy moest zijn kunsten bewijzen door twee pilsbieren en één easy drinking bier van het vat (zoals een Hoegaarden, red.) te tappen. Tot slot diende hij nog een degustatiebier van de fles te tappen en correct te serveren – want ook dat is een kunst. “Tegenwoordig zijn de regels veranderd en hoeven er slechts twee pilsbieren van het vat getapt en geserveerd te worden”, weet Tommy.

Ben jij de volgende wereldkampioen?

Of het ooit nog iemand lukt om twee keer wereldkampioen bierschenken te worden, zal de toekomst uitwijzen. Je inschrijven voor de opleiding zytholoog is alvast een goeie eerste stap!

Schrijf je in voor de opleiding zytholoog

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
burn-out stress
Artikel

“Dé reden voor het toenemende aantal burn-outs? Onze smartphone”

Artikel

SyntraPXL en Liantis leiden samen accountants op

Liantis ondersteunt ondernemende mensen. SyntraPXL biedt opleidingen aan. Twee partijen die ogenschijnlijk niks met elkaar te maken hebben, wisten toch een duurzame samenwerking op te zetten. Eentje waar zowel Liantis als SyntraPXL veel baat bij heeft!

Artikel

Burn-out begrijpen en aanpakken: 3 cruciale opleidingen

Burn-out is een steeds vaker voorkomend probleem in onze snel veranderende en veeleisende wereld. Het aantal gevallen van burn-out stijgt jaarlijks, en er is een dringende behoefte aan professionele begeleiding om mensen zowel preventief als curatief te ondersteunen​​. Hier bespreken we drie unieke opleidingen, elk met een specifieke focus en aanpak om dit groeiende probleem aan te pakken.

Artikel

Zoals het klokje bij SyntraPXL tikt …

De opleiding horlogemaker – hersteller gooit hoge ogen. Al vier cursisten slaagden na het behalen van hun diploma voor het examen van tophorlogemerk Omega. Een van hen is Koen Vanwyngaerden, die zichzelf met een score van meer dan 80% nu tot de beste horlogemakers van de Benelux mag rekenen.

Artikel

De weg naar geluk

TV Limburg zond dit jaar zes afleveringen van ‘De weg naar geluk’ uit. Het programma brengt warme verhalen over mensen die aan een nieuw hoofdstuk in hun leven beginnen. Je ontdekt hier hoe SyntraPXL daar op een waardevolle manier aan heeft bijgedragen.

Artikel

Chocolatier Jolien hoort sinds dit jaar bij de beste van België