3 straffe bierkenners: deel 1

10 months geleden

De opleiding zytholoog blijkt interessante personen aan te trekken. Zo is er een docent die twee keer wereldkampioen bierschenken is geweest, een andere met een wel heel bijzonder parcours en een cursist die zijn eigen microbrouwerij oprichtte. Deze week aan het woord: de wereldkampioen!

Zytholoog

Het perfecte pintje

Tommy Goukens is al tien jaar docent biersommeliertechnieken binnen de opleiding zytholoog. Hij weet alles over bieren tappen, schenken en serveren. Waar andere onderdelen van de opleiding focussen op grondstoffen, gisting of wetgeving, draait het in Tommy’s lessen vooral om de beleving. Want een perfect glas bier tappen, is geen sinecure.

“Wie een perfect pintje wil tappen, heeft in de eerste plaats een goede tapinstallatie nodig. Daarom komen ook het onderhoud en de techniek van zo’n installatie tijdens mijn lessen aan bod. Maar we gaan vooral aan de slag met het tappen zelf. Het leukste onderdeel, als je het mij vraagt. (lacht)”

Hoe zo’n perfect pintje eruit moet zien, weet Tommy als geen ander. Zowel in 1998 als in 2008 werd hij wereldkampioen bierschenken en -tappen. Dat hij die titel twee keer op zijn naam mag schrijven, is uitzonderlijk.

“Ik ben de enige ter wereld die twéé keer wereldkampioen bierschenken werd"

“Bij mijn deelname in 1998 won ik. Toen ik in 2008 mijn vader inschreef, liep het echter anders dan verwacht. Mijn vader kon op de dag van het kampioenschap niet aanwezig zijn, en dus ging ik hem vervangen. Tegen alle verwachtingen in won ik nog een keer – ook al mag je de titel wereldkampioen bierschenken eigenlijk maar één keer krijgen”, vertelt Tommy.

Tommy moest zijn kunsten bewijzen door twee pilsbieren en één easy drinking bier van het vat (zoals een Hoegaarden, red.) te tappen. Tot slot diende hij nog een degustatiebier van de fles te tappen en correct te serveren – want ook dat is een kunst. “Tegenwoordig zijn de regels veranderd en hoeven er slechts twee pilsbieren van het vat getapt en geserveerd te worden”, weet Tommy.

Ben jij de volgende wereldkampioen?

Of het ooit nog iemand lukt om twee keer wereldkampioen bierschenken te worden, zal de toekomst uitwijzen. Je inschrijven voor de opleiding zytholoog is alvast een goeie eerste stap!

Schrijf je in voor de opleiding zytholoog

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

tim babprasert
Artikel

“Ik zat twintig uur per week in de trein om de opleiding professioneel klusser te volgen”

Tim Babprasert bezit een straffe portie doorzettingsvermogen. Toen hij eenmaal wist dat hij professioneel klusser wilde worden, ging hij er honderd procent voor. Dat hij voor de opleiding dagelijks vanuit Gent naar de T2-campus in Genk moest treinen, maakte hem niks uit. Niet veel later ging hij zelfs nog een stap verder en verhuisde hij voor zijn job naar Limburg. 

Vic De Plecker
Artikel

"Onze paarden zijn letterlijk en figuurlijk goud waard"

De Belgische jumpingruiter Wilm Vermeir maakt dit jaar kans om naar de Olympische Spelen te gaan. Tot de selectie bekend is, houdt hij het hoofd koel en steekt hij al zijn tijd in trainen en wedstrijden rijden. Daarnaast begeleidt Wilm een aantal leerlingen uit de SyntraPXL duaalopleiding paardenhouder. Een van hen is Vic De Plecker, die zelf ook een beloftevolle ruiter is en bij Wilm helemaal tot bloei komt.

Arne Van Steenbergen en Koen Vanmechelen
Artikel

SyntraPXL-docent en -cursist Arne Van Steenbergen draagt steentje bij aan kunstwerk van Koen Vanmechelen op de biënnale in Venetië

Kunstenaar Koen Vanmechelen haalde de afgelopen maanden meermaals de kranten. Hij maakte een indrukwekkend kunstwerk voor ‘onze’ T2-campus én was een van de weinige Belgische kunstenaars die een bijdrage mocht leveren aan de Biënnale, het tweejaarlijkse internationale kunstevenement in Venetië. Voor dat laatste kreeg hij hulp van niemand minder dan SyntraPXL-docent Arne Van Steenbergen.