3 straffe bierkenners: deel 1

8 months geleden

De opleiding zytholoog blijkt interessante personen aan te trekken. Zo is er een docent die twee keer wereldkampioen bierschenken is geweest, een andere met een wel heel bijzonder parcours en een cursist die zijn eigen microbrouwerij oprichtte. Deze week aan het woord: de wereldkampioen!

Zytholoog

Het perfecte pintje

Tommy Goukens is al tien jaar docent biersommeliertechnieken binnen de opleiding zytholoog. Hij weet alles over bieren tappen, schenken en serveren. Waar andere onderdelen van de opleiding focussen op grondstoffen, gisting of wetgeving, draait het in Tommy’s lessen vooral om de beleving. Want een perfect glas bier tappen, is geen sinecure.

“Wie een perfect pintje wil tappen, heeft in de eerste plaats een goede tapinstallatie nodig. Daarom komen ook het onderhoud en de techniek van zo’n installatie tijdens mijn lessen aan bod. Maar we gaan vooral aan de slag met het tappen zelf. Het leukste onderdeel, als je het mij vraagt. (lacht)”

Hoe zo’n perfect pintje eruit moet zien, weet Tommy als geen ander. Zowel in 1998 als in 2008 werd hij wereldkampioen bierschenken en -tappen. Dat hij die titel twee keer op zijn naam mag schrijven, is uitzonderlijk.

“Ik ben de enige ter wereld die twéé keer wereldkampioen bierschenken werd"

“Bij mijn deelname in 1998 won ik. Toen ik in 2008 mijn vader inschreef, liep het echter anders dan verwacht. Mijn vader kon op de dag van het kampioenschap niet aanwezig zijn, en dus ging ik hem vervangen. Tegen alle verwachtingen in won ik nog een keer – ook al mag je de titel wereldkampioen bierschenken eigenlijk maar één keer krijgen”, vertelt Tommy.

Tommy moest zijn kunsten bewijzen door twee pilsbieren en één easy drinking bier van het vat (zoals een Hoegaarden, red.) te tappen. Tot slot diende hij nog een degustatiebier van de fles te tappen en correct te serveren – want ook dat is een kunst. “Tegenwoordig zijn de regels veranderd en hoeven er slechts twee pilsbieren van het vat getapt en geserveerd te worden”, weet Tommy.

Ben jij de volgende wereldkampioen?

Of het ooit nog iemand lukt om twee keer wereldkampioen bierschenken te worden, zal de toekomst uitwijzen. Je inschrijven voor de opleiding zytholoog is alvast een goeie eerste stap!

Schrijf je in voor de opleiding zytholoog

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
fotografie
Artikel

“Het is een grote troef om als journalist ook goede foto’s te kunnen maken”

Artikel

De 5 voordelen van een zomerse bijscholing

Zien juli en augustus er in jouw agenda nog relatief rustig uit? Dan is het hoog tijd om je in te schrijven voor een opleiding van onze summerschool. Je verbetert er niet alleen je expertise mee, het biedt ook nog vier andere voordelen.

Artikel

Van steunzolen maken tot HTML schrijven

Jill Wets werkte jarenlang in de orthopedie. Met plezier en toewijding maakte ze steunzolen en specialiseerde ze zich in rolstoelen, maar intussen bleef ook haar andere passie groeien: die voor de IT. Toen haar contract in de orthopedische sector afliep, besloot ze de sprong naar full stack developer te wagen, en dat bleek een goede keuze.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

hoeveel ga ik verdienen
Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?