• Opleidingen
  • Praktische informatie
  • Over SyntraPXL
Onze campussen

3 straffe bierkenners: deel 1

1 year 8 months geleden

De opleiding zytholoog blijkt interessante personen aan te trekken. Zo is er een docent die twee keer wereldkampioen bierschenken is geweest, een andere met een wel heel bijzonder parcours en een cursist die zijn eigen microbrouwerij oprichtte. Deze week aan het woord: de wereldkampioen!

Zytholoog

Het perfecte pintje

Tommy Goukens is al tien jaar docent biersommeliertechnieken binnen de opleiding zytholoog. Hij weet alles over bieren tappen, schenken en serveren. Waar andere onderdelen van de opleiding focussen op grondstoffen, gisting of wetgeving, draait het in Tommy’s lessen vooral om de beleving. Want een perfect glas bier tappen, is geen sinecure.

“Wie een perfect pintje wil tappen, heeft in de eerste plaats een goede tapinstallatie nodig. Daarom komen ook het onderhoud en de techniek van zo’n installatie tijdens mijn lessen aan bod. Maar we gaan vooral aan de slag met het tappen zelf. Het leukste onderdeel, als je het mij vraagt. (lacht)”

Hoe zo’n perfect pintje eruit moet zien, weet Tommy als geen ander. Zowel in 1998 als in 2008 werd hij wereldkampioen bierschenken en -tappen. Dat hij die titel twee keer op zijn naam mag schrijven, is uitzonderlijk.

“Ik ben de enige ter wereld die twéé keer wereldkampioen bierschenken werd"

“Bij mijn deelname in 1998 won ik. Toen ik in 2008 mijn vader inschreef, liep het echter anders dan verwacht. Mijn vader kon op de dag van het kampioenschap niet aanwezig zijn, en dus ging ik hem vervangen. Tegen alle verwachtingen in won ik nog een keer – ook al mag je de titel wereldkampioen bierschenken eigenlijk maar één keer krijgen”, vertelt Tommy.

Tommy moest zijn kunsten bewijzen door twee pilsbieren en één easy drinking bier van het vat (zoals een Hoegaarden, red.) te tappen. Tot slot diende hij nog een degustatiebier van de fles te tappen en correct te serveren – want ook dat is een kunst. “Tegenwoordig zijn de regels veranderd en hoeven er slechts twee pilsbieren van het vat getapt en geserveerd te worden”, weet Tommy.

Ben jij de volgende wereldkampioen?

Of het ooit nog iemand lukt om twee keer wereldkampioen bierschenken te worden, zal de toekomst uitwijzen. Je inschrijven voor de opleiding zytholoog is alvast een goeie eerste stap!

Schrijf je in voor de opleiding zytholoog

Ik ben akkoord met de algemene voorwaarden 

 

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Slotenmaker docent Nico Bosmans
Artikel

Politieman in hoofdberoep, slotenmaker in hart en nieren: maak kennis met Nico Bosmans

Wat hebben een python in bed, een deur die maar niet meer opengaat en een oud vrouwtje dat gered moet worden gemeen? Voor Nico Bosmans zijn het situaties die zijn twee passies samenbrengen: zijn werk als teamchef bij de politie én zijn beroep als slotenmaker.

apotheekassistent
Artikel

Achter de toog bij de apotheek: meer dan medicatie

Bij SyntraPXL leiden we apotheekassistenten op die stevig in hun schoenen staan: met kennis van zaken, een warm hart voor patiënten en een scherp oog voor correcte zorg. Maar wat betekent dat precies, werken als apotheekassistent? Wat gebeurt er achter de toog, naast het schap met medicatie?

Ellen's sweet bakery
Nieuws

"Het is zalig om dit elke dag te mogen doen"

Chocolatier en patissier Ellen Jacobs maakt de lekkerste (bruids)taarten, brownies, bokkenpootjes, cupcakes, koekjes en ga zo maar door. "Het is heel speciaal wanneer een koppel jou kiest om de taart te maken voor hun speciale dag", vertelt ze. Met haar foodtruck trekt ze bovendien langs markten en evenementen en bouwt ze gestaag aan haar droom: een eigen koffiebar.