10 opleidingen waarmee jij in 2023 zeker bent van een job

11 months 3 weeks geleden

Elk jaar stelt de VDAB een lijst samen van zogenaamde knelpuntberoepen. Dat zijn beroepen waarvoor werkgevers maar moeilijk kandidaten vinden. Je denkt nu misschien dat het om fysiek zware jobs of jobs met veel overuren gaat, maar dat is zeker niet altijd het geval. Volg een van deze tien boeiende opleidingen en jij bent binnen no time aan de slag!

knelpuntberoepen syntrapxl

10. Chocolatier-patissier

Binnen de bakkerswereld vormen vooral de chocolatiers en patissiers een knelpunt. De eenjarige opleiding die specifiek hierop is gericht, leert je zowel de absolute basics als uitdagende recepten van meester-chocolatiers. Van pralines, truffels en taarten tot gebak en ijsbereidingen: jij leert ze maken én proeven.

School je om tot chocolatier-patissier!

226 vacatures

9. Kapper

Knippen en stylen, kleuren en highlights zetten, productkennis opdoen en met klanten omgaan … Kappers moeten heel wat vaardigheden onder de knie krijgen. In de opleiding kapper leer je van gepassioneerde docenten met jarenlange ervaring in de branche alle kneepjes van het vak. Meer dan de helft van je opleidingstijd zal je in een kapsalon doorbrengen, want al doende leert men, toch?

School je om tot kapper!

301 vacatures

8. Netwerkbeheerder

Als netwerkbeheerder houd je je bezig met het onderhoud, het beheer en de beveiliging van netwerken. Je hebt daarmee een uitvoerende en controlerende rol bij ICT-dienstverlenende bedrijven of op de ICT-afdeling van overige bedrijven. En die zijn naarstig naar jou op zoek!

School je om tot netwerkbeheerder!

635 vacatures

7. Tuinaanlegger-groenbeheerder

Tijdens de praktijkgerichte opleiding tuinaanlegger-groenbeheerder breng je meer dan de helft van je opleidingstijd bij een erkend tuinaannemer door, waardoor je al doende op een correcte en veilige manier tuinen leert aanleggen en onderhouden. Na de eindproeven krijg je een certificaat en kan je ook als zelfstandige aan de slag gaan.

School je om tot tuinaanlegger-groenbeheerder!

830 vacatures

6. Automecanicien

Goede techniekers zijn erg gegeerd in de autosector. In de opleiding automecanicien vergaar je theoretische en praktische kennis om onderhoudsmecanicien van personenwagens te worden. Na een jaar extra dagonderwijs kan je een attest polyvalent mecanicien personenwagens behalen.

School je om tot automecanicien!

976 vacatures

5. Koeltechnieker

Na de opleiding koeltechnicus kan jij allerhande koelinstallaties zoals airco’s, koel- en vrieskasten op punt stellen of gebruiksklaar maken. Ook onderhoud, herstellingen en koelmiddelen zullen geen geheimen meer voor jou hebben. Aan het einde van de opleiding is er een eindproef voor het behalen van een certificaat waarmee je onmiddellijk als gecertificeerd koeltechnieker kan beginnen. Je kan zelfs je eigen koeltechnisch bedrijf oprichten.

School je om tot koeltechnieker!

1218 vacatures

4. Kinderbegeleider baby’s en peuters

De kinderopvang ligt onder vuur. Er is in de sector een grote nood aan goed opgeleide en gemotiveerde mensen. In de eenjarige opleiding kinderbegeleider baby’s en peuters krijg je onder meer les rond EHBO, samenwerken met ouders, ontwikkeling van baby’s en peuters, spel en tijdsindeling. Na de opleiding krijg je een bewijs van beroepskwalificatie en kan je als zelfstandig begeleider of in een groepsopvang starten.

School je om tot kinderbegeleider!

1525 vacatures

3. Kok

In de tweejarige opleiding kok komen alle aspecten van het vak aan bod: productkennis van de verschillende ingrediënten, bereiden van driegangenmenu’s, hygiëne en veiligheid, kostprijsberekeningen van menu’s ... Je leert van ervaren vakspecialisten hoe jij straks de keuken runt, misschien zelfs in je eigen restaurant?

School je om tot kok!

4823 vacatures

2. Accountant-boekhouder

Boekhouden saai? Helemaal niet! Als jij graag met cijfers werkt en een zwak hebt voor de financiële administratie en organisatie van een onderneming, ga je een boeiende carrière als boekhouder tegemoet. De werkzekerheid is bijzonder hoog: veel cursisten hebben al een jobaanbieding op zak nog voor ze afstuderen.

School je om tot accountant-boekhouder!

5160 vacatures

1. Werfleider

Voor de job van werfleider zijn er niet alleen te weinig werkzoekenden, ze hebben vaak ook niet de juiste kwalificaties. Nochtans zijn heel wat bouwfirma’s op zoek naar een gedegen werfleider. In onze driejarige opleiding - voor iedereen met ervaring in de bouw - vergaar je alle kennis die nodig is om de functie van zelfstandig coördinator of werfleider te vervullen tijdens alle fasen van een (nieuw-)bouwproject.

School je om tot werfleider!

5703 vacatures

Nog niet helemaal je ding gevonden?

Ontdek nog meer opleidingen naar een knelpuntberoep

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
fotografie
Artikel

“Het is een grote troef om als journalist ook goede foto’s te kunnen maken”

Artikel

De 5 voordelen van een zomerse bijscholing

Zien juli en augustus er in jouw agenda nog relatief rustig uit? Dan is het hoog tijd om je in te schrijven voor een opleiding van onze summerschool. Je verbetert er niet alleen je expertise mee, het biedt ook nog vier andere voordelen.

Artikel

Van steunzolen maken tot HTML schrijven

Jill Wets werkte jarenlang in de orthopedie. Met plezier en toewijding maakte ze steunzolen en specialiseerde ze zich in rolstoelen, maar intussen bleef ook haar andere passie groeien: die voor de IT. Toen haar contract in de orthopedische sector afliep, besloot ze de sprong naar full stack developer te wagen, en dat bleek een goede keuze.

Artikel

“Fotograferen is durven dirigeren”

Tot twee jaar geleden had cursist Ivan Coemans geen idee dat hij zo goed kon fotograferen. Het was pas tijdens de opleiding fotografie van SyntraPXL dat dit verborgen talent van hem aan het licht kwam. En hoe!

Artikel

“Overdag werk ik met de dood, ’s avonds vier ik het leven”

Als ‘thanatopracteur’ is Robby Pipeleers de ideale docent voor de opleiding post-mortale make-up en restauraties. Op een professionele en respectvolle manier doet hij er in zijn job alles aan om het stof­fe­lijk over­schot van een overledene tot aan de uit­vaart in goe­de staat te hou­den. ’s Avonds gooit Robby het echter over een andere boeg, want dan zet hij als dj heel wat feestjes in gang. Dat vraagt om een interview!

hoeveel ga ik verdienen
Artikel

Hoeveel ga ik verdienen?