Modeontwerpster Anne Nagels herwerkt reststoffen tot kledinglijn

Ga naar alle opleidingen
Anne Nagels

Textielresten en overtollige stock komen dagelijks voor in de fashion-industrie. Maar wat de ene persoon weggooit, is een bron van inspiratie voor iemand anders. Zo ook voor Anne Nagels, zij wil met haar modelabel Re°invented een statement maken tegen de ‘fast fashion’ en overschotten in de modesector. Voor haar kledinglijn zoekt ze steeds inspiratie bij reststoffen, textiel met drukfouten of kledingstukken die niet meer verkocht of gedragen kunnen worden.

Ga naar alle opleidingen

Anne Nagels was niet altijd modeontwerpster, tot 2018 stond ze nog fulltime voor de klas. Haar label kwam er niet zomaar, een samenloop van omstandigheden bracht Anne tot de mode-industrie. In 2010 volgde ze haar eerste mode-opleiding en kreeg ze al een stevige basis mee in naaitechnieken. Vijf jaar later maakte ze de overstap naar de opleiding modeontwerper bij SyntraPXL. Het is daar dat de vonk helemaal oversloeg. “Ik kreeg les van Kristien Follon, zelf modeontwerpster en bekend van het label TITI + THE GERMAN KID. Als je les krijgt van iemand die het zelf doet en vertelt over haar ervaringen, ja dan gaat het echt kriebelen!”

Als je les krijgt van iemand die het zelf doet en vertelt over haar ervaringen, ja dan gaat het echt kriebelen!

Een emotionele start

In 2018 startte Anne met haar eigen label, het jaar dat ze helaas haar vader verloor. “Mijn vader had eigenlijk nog heel wat mooie kledingstukken die niet meer gedragen werden. Ik vond het zonde om ze zomaar te laten hangen. Het is met stof van deze stukken dat ik aan de slag ben gegaan om er nieuwe kledij van te maken, voor mezelf dan wel. Vanuit deze insteek is dan ook het idee voor mijn eigen label ontstaan met de focus op hergebruik van allerlei overgebleven stoffen.” Het label Re°invented, ruw vertaald heruitgevonden, staat voor het unieke proces waarmee Anne werkt. Voor elke nieuwe collectie vertrekt ze altijd vanuit resten uit de textielindustrie, 2de hands kledij die niet verkocht kan worden of deadstock.

Duurzaam en ambachtelijk

Met haar label wil Anne tegen de huidige mode-industrie ingaan. “Mensen staan niet meer stil bij het werk en de kosten die in kwaliteitsvolle kledij kruipen. Ze zijn het gewend dat je tegenwoordig op veel plaatsen T-shirts aan vijf of tien euro kan kopen. Ze beseffen ook niet hoeveel er wordt weggegooid of vernietigd.” Daarom wil Anne het proces achter haar kledinglijn duurzaam en transparant maken. Iedereen die bijdraagt aan het eindproduct wordt op een correcte manier betrokken en behandeld. “Deze manier van werken kost misschien meer energie maar ik wil vooral afstappen van de massaproductie en wegwerpmaatschappij in de modesector.”

Klaar voor de zomer van 2022

Ondertussen is Anne al volop bezig aan de zomercollectie voor volgend jaar. Ook daar haalt ze haar inspiratie uit een uniek verhaal: “Een kennis van mij is interieurarchitecte en zij had een groot project opstaan voor een bibliotheek. Helaas is er bij de productie van de gordijnen iets misgegaan en werd de print verkeerd gedrukt. Het zou natuurlijk spijtig zijn om al die mooie stof weg te moeten gooien en daarom gebruik ik die nu als basis voor mijn nieuwe collectie.” Wie Anne wil volgen, kan op haar website of Instagram gaan kijken.

Zelf interesse in een mode-opleiding?

Schrijf je nog in