Als je door Haspengouw rijdt, zie je al snel de verschillende boomgaarden met appelen en peren. Maar in één van de straten in Wilderen stuit je plots op het prachtige wijndomein ‘Gloire de Duras’. Naast de gekende Haspengouwse fruitsoorten vind je hier tegenwoordig verschillende druivenrassen zoals Chardonnay, Pinot Gris, Auxerrois en Riesling. Het is met deze druiven dat Peter Nijskens al verschillende jaren op rij meerdere medailles binnenhaalt op de jaarlijkse wedstrijd voor beste Belgische wijnen, met als hoogtepunt dit jaar 3 keer goud.
Appelen uit, druiven in
Voordat Peter ooit met wijnbouw begon, was hij fulltime fruitteler. Toen hij 21 was, stapte hij mee in het fruitbedrijf van zijn vader. “Toen ik startte, waren het nog de gouden jaren van de Jonagold. Helaas werden appels steeds minder interessant met een absoluut dieptepunt in 2014 na de Russische boycot. Het is dan ook rond deze tijd dat ik op zoek ben gegaan naar oplossingen.” En zo kwam Peter dankzij enkele vrienden en kennissen op het idee van druiven. De overstap van het ene fruit naar het andere lijkt misschien evident, maar toch word je niet plots wijnbouwer. Daarom schreef hij zich in voor de opleiding ‘Wijnbouwer – wijnmaker’ bij SyntraPXL waar de eerste stappen richting een eigen wijngaard snel werden gezet.