Gouden toekomst voor Limburgse wijn

Ga naar alle opleidingen
Peter Nijskens
Peter Nijskens

Met 8 gouden medailles plaatsten Limburgse wijnbouwers tijdens de jaarlijkse wedstrijd voor beste Belgische wijnen onze provincie nog eens extra op de kaart. Toch denken veel mensen niet aan druiventeelt en wijn bij Limburg. Het is net dat imago waar Peter Nijskens, eigenaar van domein ‘Gloire de Duras’, aan wil werken. Peter, wijnbouwer en oud-cursist SyntraPXL, is alvast enorm overtuigd van de kracht van Limburg als wijnstreek: “Belgische wijnen moeten zeker niet onderdoen voor buitenlandse wijnen.”

Ga naar alle opleidingen

Als je door Haspengouw rijdt, zie je al snel de verschillende boomgaarden met appelen en peren. Maar in één van de straten in Wilderen stuit je plots op het prachtige wijndomein ‘Gloire de Duras’. Naast de gekende Haspengouwse fruitsoorten vind je hier tegenwoordig verschillende druivenrassen zoals Chardonnay, Pinot Gris, Auxerrois en Riesling. Het is met deze druiven dat Peter Nijskens al verschillende jaren op rij meerdere medailles binnenhaalt op de jaarlijkse wedstrijd voor beste Belgische wijnen, met als hoogtepunt dit jaar 3 keer goud.

Appelen uit, druiven in

Voordat Peter ooit met wijnbouw begon, was hij fulltime fruitteler. Toen hij 21 was, stapte hij mee in het fruitbedrijf van zijn vader. “Toen ik startte, waren het nog de gouden jaren van de Jonagold. Helaas werden appels steeds minder interessant met een absoluut dieptepunt in 2014 na de Russische boycot. Het is dan ook rond deze tijd dat ik op zoek ben gegaan naar oplossingen.” En zo kwam Peter dankzij enkele vrienden en kennissen op het idee van druiven. De overstap van het ene fruit naar het andere lijkt misschien evident, maar toch word je niet plots wijnbouwer. Daarom schreef hij zich in voor de opleiding ‘Wijnbouwer – wijnmaker’ bij SyntraPXL waar de eerste stappen richting een eigen wijngaard snel werden gezet.

Je moet er echt 100% voor gaan om de kwaliteit steeds hoog te houden

Niet zomaar een passie

In de opleiding ‘Wijnbouwer – wijnmaker’ leerde Peter onder begeleiding van docent en wijnbouwdeskundige Geurt van Rennes heel wat nuttige tips & tricks. Door zijn achtergrond als fruitteler boekte Peter snel vooruitgang. “In 2015 startte ik met mijn eerste wijnstokken op een stuk grond van 1,25 Hectare. Een goede 16 maanden later volgde de oogst en dan in 2017 konden we uitpakken met onze eerste eigen wijn. Met succes, want het eerste jaar wonnen we al meteen zilver!” Maar wijnbouw is voor Peter niet zomaar een passie, het is hard werken. “Eigenlijk vraagt het telen van druiven veel meer onderhoud en tijd dan bijvoorbeeld appelen en peren. Je moet er echt 100% voor gaan om de kwaliteit steeds hoog te houden.”

De appel valt niet ver van de boom

Gelukkig staat Peter er niet alleen voor want Gloire de Duras is helemaal uitgegroeid tot een familiebedrijf. Zowel vrouw, zoon en beide dochters helpen mee aan het uitbouwen van het wijnverhaal. Zo ook Isaline, de jongste dochter, die instaat voor de marketing en evenementen van Gloire de Duras. “We kijken op dit moment vooral uit naar onze rondleidingen en proeverijen die we nu terug op volle toeren kunnen opstarten na corona. Het wijndomein hier is echt een beleving en dat willen we graag meegeven aan de mensen door ze hier uit te nodigen”. De toekomst ziet er alvast rooskleurig uit, want ook volgend jaar mikt familie Nijskens weer op goud.

Zelf interesse in een opleiding rond wijn of andere dranken?

Schrijf je in