Stadsbrouwerij Brauw startte als pop-up maar is vandaag een blijver: “Pionieren zit de Genkenaar in het bloed”

2 years 1 month geleden

Tijdens de opleiding Microbrouwerij van SyntraPXL leerden Joris Mentens (43) en Ward Strauwen (26) elkaar kennen en de professionele brouwersvonk sloeg over. Zo werd uiteindelijk hun eigen stadsbrouwerij in de Molenstraat geboren, waar ze hun eigen bieren zoals 'Keetje Trippel' produceren.

stadsbrouwerij-brauw-opleiding-zytholoog-syntra-pxl

Stadsbrouwerijen. Ooit wemelde het er in elke zich respecterende Belgische stad van. Maar de eerste wereldoorlog bracht de stadsbrouwerij een eerste klap toe. De koperen ketels werden door de Duitse bezetter in beslag genomen en omgesmolten tot munitie. In enkele weken tijden werden bijna alle kleine stadsbrouwerijen van de kaart geveegd en gingen veel regionale bieren verloren. Globalisering en schaalvergroting knepen de rest van de stedelijke biercultuur verder dood. Maar nu is het tijd voor een tegenbeweging.

Ik ben sinds mijn tiende geïntrigeerd door bieren. Op die leeftijd was het verzamelen van bierkaartjes mijn allesoverheersende hobby.

Joris Mentens (43) liep al een tijdje rond met het idee van een stadsbrouwerij. “Ik ben sinds mijn tiende geïntrigeerd door bieren. Op die leeftijd natuurlijk nog niet met het drinken van bier (lacht), maar het verzamelen van bierkaartjes was toen mijn allesoverheersende hobby. Enkele jaren later kwam het drinken en het ontdekken van de bieren erbij. De passie voor bieren en het maken ervan is na mijn studie wat ‘on hold’ gezet. De kans om voor een brouwerij te gaan werken was in 2003 immers nog niet zo heel groot. Maar in 2011 begon het opnieuw te kriebelen en begon ik thuis zelf bier te brouwen. Mijn passie voor het brouwproces kwam instant terug en sindsdien is mijn passie enkel nog maar gegroeid. In 2013 ben ik beginnen werken in een commerciële brouwerij, waar ik 1 van de 2 brouwers was.”

Studies stopgezet om te brouwen

Het bierverhaal van Ward Strauwen begon in 2014. Ook hij schreef in het laatste jaar aan de secundaire school een eindwerk over het brouwproces. Daarbij hebben een vriend, Willem, en ik een recept ontwikkeld en gebrouwen. Dit bier viel enorm in de smaak en ik voelde dat ik klaar was voor de volgende stap. In de zomer van 2015 richtte ik samen met Willem en mijn zus, Nele, onze bierfirma ‘Likewise’ op en brouwden we met succes het bier ‘Tripel V’. Dankzij Tripel V leerde ik veel bij over de commerciële kant en het consumentengedrag van het bierverhaal. Al blijft mijn grote interesse bij het brouwen. Het biervirus had me zo bij mijn kraag dat ik in de zomer van 2018 mijn studies Industrieel Ingenieur stopzette en besloot om me in te schrijven voor zowel de cursus Microbrouwer als de cursus zythologie (biersommelier) bij SyntraPXL. Op de cursus Microbrouwerij leerde ik Joris kennen, tevens mijn docent. Meteen bleek dat mijn interesse, achtergrond en toekomstvisie perfect aansloot met wat Joris aan het uitwerken was. En toen het initiatief van de dienst Economie van de Stad Genk eraan kwam, waren onze plannen om een stadsbrouwerij op te richten vertrokken.

Ondertussen zeer populair

“De Genkenaar drinkt graag een pintje”, geeft de Genkse burgemeester Wim Dries (CD&V) graag toe. “We zijn een stad van evenementen en een stad van genieters. We hebben in Genk BRAUW als pop-up gelanceerd vanuit een programma van onze afdeling economie, om Genkenaren te laten kennismaken en te laten proeven van ons bedrijvig centrum. We zijn blij dat de ondernemende brouwers uiteindelijk zelf beslist hebben om in Genk en het centrum te blijven. Het is intussen een zeer populair concept en daar zijn we als stad natuurlijk heel erg blij mee. De events die ze organiseren vallen in de smaak. Daarnaast hebben we Genkenaar Stijn Panis die ‘Force Majeure’ creëerde: sterke bieren maar zonder alcohol. En er is de Ban Brouwerij. Dat zijn negen Genkenaren die een biertje brouwen van wilde hop die uit de Genkse stiemervallei komt. Dat was trouwens een van de eerste projecten in kader van de burgerbudgetten. Het pionieren zit duidelijk in de Genkenaar zijn bloed. Of ik van plan ben in de toekomst zelf een bier te brouwen? Ikzelf laat het brouwen aan de professionals en hobbyisten over. Wat niet wegneemt dat ik me graag laat verrassen en graag nieuwe smaken leer kennen!”

De Genkenaar drinkt graag een pintje. We zijn een stad van evenementen en een stad van genieters.

Zelf bierbrouwer worden?

Van de pils tot de tripel, België is wereldberoemd voor zijn rijke biercultuur. Wil jij je eigen bier binnenkort op café bestellen? In deze de opleiding 'Microbrouwer-craftbrewer' leer je verschillende bierstijlen brouwen, je eigen recept uitschrijven en je eigen bier in distributie brengen.

Bekijk de opleiding

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Foodlab specialist: Een culinaire opleiding op topniveau

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes

Duizenden Limburgers kiezen elk jaar voor een praktijkgerichte opleiding bij SYNTRA Limburg. Meer dan 3000 cursisten beëindigden in juni 2016 een opleiding die langer duurt dan een half jaar. Het gaat over meer dan 250 opleidingen in zowat elke denkbare sector. SYNTRA heeft voor het eerst in kaart gebracht wie deze mensen zijn en wat het volgen van een opleiding nu precies oplevert. Afgevaardigd bestuurder van SYNTRA Limburg Dirk Vanstipelen ziet in de meetresultaten dat de Limburger beloond wordt voor zijn werkkracht en doorzettingsvermogen: ”Mensen investeren bij ons tijd en geld om vooruit te geraken in het leven. Samen met SYNTRA Limburg slagen zij daar ook in. Dat is iets om trots op te zijn!”

Nieuws

Duale ondernemerschapstrajecten van SYNTRA onder de loep op woensdag 28 juni

Het afgelopen cursusjaar heeft het SYNTRA-netwerk over heel Vlaanderen 5 verschillende duale ondernemerschapstrajecten georganiseerd. De beoogde doelgroep zijn jongvolwassenen (18+) met professionele intenties en met affiniteit voor het ondernemerschap.

Nieuws

Italiaanse meester-bakker onhult pizzageheimen

Eerst prikkelt de geur van mediterraanse kruiden en gesmolten kaas de smaakpapillen. Het water loopt in de mond… Dan de krakende, krokante korst als inleiding op de smaaksensatie van hartige, stomende tomatensaus. Tijdens het kauwen slurp je slierten smeuïge kaas op en geniet je intens van een mond vol Italië… Wie houdt niet van pizza???

Artikel

Top 10 van weetjes over Tequila

We drinken het allemaal graag, maar wat weet je eigenlijk echt over Tequila? Hier de top 10 van weetjes over Tequila. Ideaal om je klanten te imponeren.

 

Nieuws

De kracht van mocktails