Cursisten printen innovatieve drinkbekers voor Sint Oda

2 years 1 month geleden

Simpelweg drinken uit een beker lijkt zo maar even de normaalste zaak ter wereld te zijn. Maar dat is het niet voor iedereen. Voor mensen met beperking is drinken te vaak een uitdaging. Daarom gingen de Hasseltse directeur Innovatie Leen Hulshagen (41) en collega Kim Scheepers (45) op zoek naar een oplossing. En die vonden ze bij de cursisten van SyntraPXL die via 3D-printing drinkbekers met neusuitsparing en tulprand maakten.

syntra-pxl-samenwerking-oda-drinkbekers

“Een tijdje geleden namen we vanuit Sint Oda deel aan een TETRA project van Thomas More rond 3D-printing”, steekt directeur Innovatie Leen Hulshagen (41) van wal. “Ook Sint Gerardus, een ander dienstencentrum binnen Stijn vzw, was partner binnen dit project. We vonden dit een ontzettend boeiend project omdat er concrete oplossingen werden aangereikt voor onze problemen die we ervaren op Sint Oda en Sint Gerardus. Toch konden we producten niet opschalen omdat 3D geprinte producten vaak duur zijn. Via LinkedIn kwamen we in contact met Dries Vandecruys van het Leuvense bedrijf Materialise. We vertelden hen over de problemen waar we tegen aan liepen met 3D printing. Dries verwees naar zijn opleiding die hij geeft bij SyntraPXL en stelde voor om zijn cursisten aan te spreken. En de bal ging aan het rollen.”

Neusuitsparing, tulprand en handvaten “

De cursisten van de opleiding Productdesign en 3D print bij SyntraPXL kregen via Dries Vandecruys de uitdaging om een oplossing te bedenken”, legt projectmedewerker Kim Scheepers (45) uit Lommel uit. “Vandaag de dag zijn er namelijk geen bekers op de markt die volledig tegemoet komen aan de noden die wij ervaren. Een drinkbeker om te drinken lijkt voor gezonde mensen iets vanzelfsprekend en normaal. In onze sector voor mensen met beperking is drinken vaak echter een uitdaging. De cursisten gingen in drie teams aan de slag en bekeken verschillende mogelijkheden hoe ze een oplossing konden realiseren. Er werd onderzocht of een drinkbeker volledig 3D geprint kon worden, andere teams richtte zich naar de mogelijkheid om een bestaande drinkbeker aan te passen zodat deze zou voldoen aan de noden en eisen van Sint Oda en Sint Gerardus. Er werd een mal met 3D techniek geprint. Dankzij die mal kunnen bestaande drinkbekers op een veilige manier aangepast worden. Voor Sint Oda was er vooral de nood naar volwassen bekers met neusuitsparing en tulprand. Voor Sint Gerardus was er vooral de nood naar kinderbekers met neusuitsparing, tulprand èn handvaten. De tulprand zorgt ervoor dat de onderlip beter ondersteund wordt tijdens het drinken en de zorggebruiker gemakkelijker kan drinken en minder morst. Voor Sint Gerardus waren de handvaten ook nog een meerwaarde zodat minderjarigen zelf de drinkbeker kunnen vasthouden als ze drinken. Tot voorheen bestond dit soort drinkbekers met al deze specificaties niet op de markt.”

10-tal bekers

“Momenteel hebben de cursisten ons een 10-tal drinkbekers in verschillende maten bezorgd”, gaat Leen Hulshagen verder. “Onze eigen technische dienst van Sint Oda is nu aan het bekijken hoe ze deze drinkbekers zelf kunnen maken. Wij brengen ook de andere dienstencentra binnen Stijn vzw op de hoogte zodat we deze beker kunnen uitdragen binnen onze koepelorganisatie. Zo kunnen we nog meer gasten met beperking kwaliteitsvolle zorg geven. We denken er zelfs over om dit in de hele sector voor mensen met beperking bekend te maken want hoe meer mensen we kunnen helpen, hoe beter!”

Minder gemors

“Onze zorggebruikers zelf kunnen dit moeilijk zelf uitleggen, maar we horen bij onze logopedisten en leefgroepbegeleiders dat ze enorm enthousiast zijn”, gaat Kim Scheepers verder. “We zien bijvoorbeeld nu dat er minder gemorst wordt tijdens het drinken, dankzij de tulprand. Wij hebben binnen onze koepel ook een thuisbegeleidingsdienst zodat we zelfs ook kindjes thuis met beperking kunnen helpen met een drinkbeker die tegemoet komt aan hun wensen.”

Bordverhogers

“Een nieuw project? Daar moeten we niet lang over nadenken (lachen)”, zeggen Leen Hulshagen en Kim Scheepers. “We ervaren binnen Sint Oda zelf nog verschillende hinderissen en ook bij collega voorzieningen horen we nieuwe uitdagingen. Zo zijn we zeker geïnteresseerd in een bordverhoger maar ook een betere bordrand staat hoog op het wensenlijstje. Maar een hulpmiddel om de buisjes van de sondevoeding te beschermen en een systeem om twee rolstoelen door 1 begeleider te duwen, staat ook nog op ons lijstje.”

Zelf 3D print- & productdesigner worden?

Wil je zelf ook met producten innovatie oplossingen ontwikkelen? Ontdek de opleiding en leer ideeën vertalen naar technisch correcte 3D-ontwerpen.

Bekijk de opleiding

SyntraPXL Blog

Blijf op de hoogte van nieuws en events bij SyntraPXL

Naar alle artikels
Artikel

Hasseltse pianosoliste Taïsa Colson serveert Strawberry Daiquiris om nieuwe, prestigieuze ‘Film Scoring Academy of Europe’ te bekostigen

Artikel

De top 10 grafische opleidingen van 2019-2020

Syntra Limburg bereidt jaarlijks duizenden cursisten voor op de beroepen van vandaag. De maatschappij verschuift meer en meer naar het digitale en dus ook de grafische sector. Het gaat dan vaak over creatieve beroepen zoals webdeveloper, interieurinrichter, bouwkundig tekenaar, 3D printspecialist,… De ene leert digitaal tekenen en visualiseren terwijl de andere digitale tekenprogramma’s als autoCAD onder de knie moet krijgen. Voor wie zich vandaag de dag grafisch/digitaal uit de slag kan trekken, zijn de mogelijkheden eindeloos. We willen jou daarom onze top 10 grafische opleidingen van 2019-2020 niet onthouden! Ontdek ze nu.  

Artikel

Extra injectie voor game-industrie dankzij de ‘Tax shelter’

Niet enkel de Limburgse producenten van games, maar ook de verschillende opleidingsinstellingen die profielen voor deze nieuwe sector afleveren, kijken halsreikend uit naar de uitbreiding van de zogenaamde tax shelter van de film- naar de game-industrie. “Als dat teweegbrengt voor de game-industrie, wat het heeft opgeleverd voor de Belgische filmindustrie, dan mogen we onze borst natmaken”, zegt business developer Ludo Guisson van Syntra Limburg.

Artikel

Ligt jouw zoon of dochter languit in de zetel?

Wist je dat een kwart van de studenten zijn studies stopzet in het eerste of tweede jaar van de studies? Nog sterker: amper 1 op 3 van de hogeschoolstudenten behaalt zijn diploma binnen de voorziene studietijd. Het gevolg is dat elk jaar opnieuw duizenden ouders kopzorgen hebben over deze (toch wel) dure tijdverspilling bij zoon- of dochterlief.

De grote vraag is meestal: WAT NU? 

Klinkt bovenstaand scenario jou bekend in de oren? Bij SYNTRA Limburg hebben we in 2019 een uitgebreid studieaanbod voor jongeren. Behaal een diploma op 1 jaar in één van onze 16 studierichtingen. Wij stomen je klaar voor de arbeidsmarkt door praktische kennis voorrang te geven op theorie.

Event

Pitch fight III: de technisch tekenaars laten zien wat ze kunnen

Op woensdag 27 juni 2018 stellen de cursisten Digitaal Technisch Tekenaar hun projecten voor, een uitgelezen kans om talent te spotten en binnen te halen. Ben je op zoek naar een gemotiveerde starter voor jouw bedrijf? Kom dan jouw witte raaf zoeken op de 3de editie van de Pitch Fight. Ben je cursist, ex-cursist, docent of zelf geïnteresseerd in een opleiding digitaal technisch tekenaar? Dan ben je uiteraard ook meer dan welkom op dit event.

Onze Digitaal Technisch Tekenaars zijn bouwkundige genieën. Bouwaanvragen, 2D tekenwerk , 3D tekenwerk en visualisaties behoren tot hun skills.

Wil jij erbij zijn? Schrijf dan  hier  in.

Nieuws

Een opleiding leidt tot professioneel succes